ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: USA-räntor och dollarn ner efter Fed-besked

USA-räntorna sjönk efter svensk stängning på onsdagen medan dollarn försvagades mot de flesta valutor efter att Federal Reserve sänkt sin räntebana oväntat mycket, inga räntehöjningar i år, och signalerat att de avbryter minskningen av sin balansräkning i september.

Fed lämnade som väntat målet för dagslåneräntan, Fed funds, oförändrat inom intervallet 2,25-2,50 procent och räknar fortsatt med en uthållig expansion i den ekonomiska aktiviteten, starka arbetsmarknadsförhållanden och en inflation nära kommitténs symmetriska 2-procentsmål på medellång sikt är det mest troliga. 

Fed-kommittén fastslog att ny information sedan föregående möte tyder på att arbetsmarknaden fortsatt är stark, men att tillväxten i den ekonomiska aktiviteten har bromsat in från den solida takten under fjärde kvartalet.

Det som överraskade analytiker var att Fed-ledamöternas medianränteprognoser för styrräntan nu antyder att den kommer att lämnas oförändrad under 2019, för att sedan höjas en gång 2020 och lämnas oförändrad 2021. I december var motsvarande prognos att räntan skulle höjas två gånger i år.

Analytiker hade trott att prognosen skulle sänkas från två till en räntehöjning i år.

Fed-chefen Jerome Powell sade vid sin presskonferens att Feds styrränta nu ligger inom ett brett intervall av vad som bedöms vara en neutral ränta, och den nuvarande policyhållningen är lämplig givet de aktuella utsikterna.

Han sade också att budskapet om att vara "tålmodig" (patient) betyder att kommittén inte har någon brådska att göra någon ny bedömning, och det kan komma att ta tid innan förändringar i utsikterna kräver en ändrad policy.

Powell sade också att den amerikanska ekonomin befinner sig i ett "bra läge", och Fed vill att det ska fortsätta. Ekonomin väntas växa i en fortsatt god takt 2019, om än något långsammare än 2018.

Han konstaterade dock att inkommande data sedan i september antyder att inbromsningen är djupare än vad Fed då väntade, och den hittills begränsade statistikskörden för 2019 har varit blandad.

Ytterligare ett oväntat budskap från Fed var att de avser att minska takten i neddragningen av statspapper i balansräkningen från nuvarande 30 miljarder dollar per månad till 15 miljarder dollar i början av maj 2019. Och neddragningen av värdepappersinnehavet i SOMA (System Open Market Account) kommer att avslutas helt i slutet av september.

Capital Economics tror att Fed är för optimistiska i sina prognoser och eftersom den ekonomiska tillväxten troligtvis kommer att ligga fortsatt klart under trend resten av 2019 så räknar de med att Feds nästa åtgärd blir att sänka räntorna i början av 2020. 

Kathy Lien, BK Assett Management, såg det faktum att elva av 15 Fed-ledamöter nu inte anser att det behövs någon räntehöjning alls i år som "en dramatisk förändring som speglar allvaret i Fed oro".

"Enligt det penningpolitiska uttalandet är en del av de främsta problemen dämpad inflation, långsammare hushållskonsumtion och företagsinvesteringar. Även om centralbanken känner att arbetsmarknaden är stakr och jobbtillväxten solid så tillåter den djupare avmattningen än väntat och nedgången i inflationen dem att hålla penningpolitiken ackommoderande resten av året", skriver Lien i ett kundbrev.

Den japanska marknaden håller helgstängt på torsdagen, men i den amerikanska handeln på onsdagen sjönk den tvååriga USA-räntan drygt 5 punkter till 2,40 procent och tioårsräntan med 6 punkter till 2,53 procent, jämfört med svensk stängning på onsdagen.

I eftermiddag publiceras USA-data som Philadelphia Fed Index för mars, veckostatistiken över antalet nya arbetslösa samt ledande indikatorer för februari.

Statistik under natten visade att sysselsättningen inte ökade lika mycket som väntat i februari samtidigt som arbetslösheten oväntat sjönk till 4,9 procent.

På valutamarknaden handlas dollarn nu kring 110:51 mot yenen, ner från 111:42 på onsdagen, medan euron har stärkts till 1:1425 mot dollarn (1:1359).

Kronan är 5 öre starkare mot dollarn och är stabil mot euron.

På den europeiska makroagendan hittar vi brittisk detaljhandel och hushållens konfidensindikator från euroområdet.

Räntebesked lämnar Schweiz Nationalbank, Norges Bank och Bank of England och i Bryssel inleds EU-toppmötet.

Här hemma publicerar SCB statistik över finansräkenskaperna fjärde kvartalet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer