ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Trevande start inför späckad makrovecka

USA-räntorna steg och dollarn stärktes i fredags i spåren av en solid jobbrapport, och har därefter visat mindre nettoförändringar. 

USA-räntorna går sidledes på måndagen med den tioåriga statsobligationen på 1,83 procent, medan EUR/USD handlas runt 1:1050. Dollarindex är cirka 0,3 procent upp jämfört med före jobbrapporten.

”Denna ekonomi fortsätter att klättra och skaka om rekorden för långvarighet. Just nu ser recessionsmolnen ut att ligga långt bort i horisonten trots problemtyngda ekonomier i andra delar av världen och ett handelskrig”, sade Chris Rupkey på MUFG Union Bank, till Reuters.

Asienbörserna inleder veckan lite trevande, men med mestadels försiktiga uppgångar. Japanska räntor stiger 1-2 punkter.  

Japansk BNP för tredje kvartalet reviderades upp till +0,4 procent q/q från tidigare +0,2 procent, med bland annat högre konsumtion än tidigare antagits inför momshöjningen i oktober. En rekyl nedåt fjärde kvartalet väntas. 

Under helgen rapporterade Kina att exporten sjönk 1,1 procent i årstakt i november, under väntade +0,8 procent och fjärde månaden i rad med fallande export. Importen ökade 0,3 procent och handelsöverskottet stannade därmed på motsvarande 38,7 miljarder dollar.

Capital Economics noterade att en mer kraftfull nedgång i exporten till USA mer än övervägde starkare utveckling till en del andra länder. I årstakt minskade exporten till USA med 23,0 procent. Även i säsongsjusterade tal dämpades exporten till USA och andra länder. 

”Den fortsatta nedgången av leveranser till USA indikerar att tullarna fortsätter att ta sin tribut och att möjlig tidigareläggning av amerikansk import inför söndagens deadline troligen varit begränsad”, skrev Capital Economics.

Vita Husets ekonomiska rådgivare Larry Kudlow sade i fredags att deadline den 15 december fortsatt är aktuell för att införa nya tullar mot Kina, även om Donald Trump är nöjd med hur förhandlingarna går. 

Det har under en längre tid kommit motstridiga signaler om hur nära länderna verkligen är ett ”fas ett”-avtal, men det rör sig också om olika tidslinjer där länderna också agerar på längre sikt. Financial Times rapporterar att Kinas regering har beordrat myndigheter att ta bort utländsk datautrustning och mjukvara inom tre år. Det kan bli ett slag mot företag som HP, Dell och Microsoft och pekar mot riktningen av ”frånkoppling” från globala leveranskedjor. 

På måndagen inväntas bland annat tyska exportsiffror. 

Veckan som kommer är minst sagt späckad med intressanta hållpunkter: svensk KPI och inflationsförväntningar, policybesked från Fed och ECB, val i Storbritannien och en pågående riksrättsprocess i den amerikanska kongressen. Därtill får vi KPI och detaljhandel från USA.

Vad gäller Storbritannien pekar opinionsmätningarna på en seger för Boris Johnson och de konservativa, men ledningen varierar kraftigt hos olika institut, vilket kan leda till ett jämnt valresultat utan egen majoritet i parlamentet. Pundet har stärkts successivt under en längre tid under antagandet om ett tydligt valresultat som kan minska osäkerheten, vilket har ökat fallhöjden.  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer