ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Svagt uppåt för kronan på starka produktionssiffror

Europeiska statspappersräntor stiger svagt i förmiddagens handel på måndagen, euron handlas samtidigt nedåt mot dollarn samtidigt som USA-valutan stärks mot den japanska yenen.

Marknadens fokus riktas främst mot veckans handelssamtal mellan USA och Kina, och åtminstone initialt verkar oron i slutet av förra veckan ha bytts mot en försiktig optimism.

Samtalen startade på lägre nivå på måndagen och först på torsdag väntas USA:s finansminister Steven Mnuchin och handelsrepresentanten Robert Lighthizer delta i förhandlingarna.

Norge och Danmark har rapporterat januariinflation på morgonen, och utfallen spretade lite med norsk inflationstakt under prognos medan den danska prisökningstakten var högre än väntat.

I Norge sjönk KPI-inflationen till 3,1 procent i januari från 3,5 procent i december, vilket var lägre än väntade 3,3 procent. Kärninflationstakten var samtidigt oförändrad på 2,1 procent i stället för att som väntat stiga till 2,3 procent.

Marius Gonsholt på SHB i Oslo noterar i ett kundbrev att utfallet för kärninflationen visserligen var 0,2 procentenheter lägre än konsensusprognosen, men bara marginellt under Norges Banks prognos (2,16). Utfallet i sig borde därmed vara neutralt för Norges Bank på kort sikt.

Den norska kronan tappade initialt drygt 5 öre mot euron efter publiceringen av KPI-data men hämtade snart tillbaka det mesta av försvagningen.

I Danmark steg KPI-inflationen till 1,3 procent i januari från 0,8 procent i december, väl över väntade 0,9 procent och den högsta inflationstakten sedan november 2017.

I Sverige dröjer SCB:s publicering av januari-KPI till den 19 februari, då med nya vikter vilket ibland kan komplicera situationen för prognosmakarna.

På måndagen publicerade dock SCB den försenade statistiken över näringslivets produktion i december, som visade på en oväntad uppryckning i slutet av året.

Totala produktionsvärdet steg 4,6 procent i december jämfört med i december 2017, det var över väntade +2,0 procent och den starkaste ökningstakten sedan november 2017. Novemberutfallet reviderades dock ned till +1,5 procent, från tidigare angivna +2,2 procent.

Industriproduktionen steg 3,6 procent (1,3 procent i november), tjänsteproduktionen steg 2,1 procent (2,2) medan byggproduktionen steg 0,3 procent (-2,3).

Förra veckan rapporterade SCB också att industriorderingången vände upp i december, +3,1 procent jämfört med i november och +2,4 procent jämfört med december 2017, men såväl Konjunkturinstitutet och Silf/Swedbanks industri-PMI har signalerat dämpning för industrin i början av 2019.

Det starka produktionsutfallet borde dämpa eventuellt kvarstående farhågor för en teknisk recession i den svenska ekonomin under andra halvåret. Det dröjer dock till den 28 februari innan SCB ger besked om BNP för fjärde kvartalet.

Kronan var, med viss fördröjning, åtminstone drygt 1 öre starkare än vid fredagens svenska stängning efter att ha inlett måndagen på svagare nivåer. Svenska räntor stiger samtidigt svagt, ungefär i linje med utvecklingen i övriga Europa.

Brittisk BNP steg preliminärt 0,2 procent under fjärde kvartalet, ner från +0,6 procent under tredje kvartalet men i linje med Reuters konsensusprognos. Offentlig konsumtion överraskade på uppsidan samtidigt som investeringarna sjönk mer än väntat. Statistikmyndigheten ONS noterade att det inte märktes någon särskild lageruppbyggnad inför en möjlig hård brexit i statistiken.

Brittiska data visade också att industriproduktionen oväntat sjönk 0,5 procent i december (väntat +0,2) efter att ha sjunkit 0,3 procent i november. Produktionen i tillverkningsindustrin sjönk 0,7 procent i december (väntat +0,2), efter -0,1 procent i november.

Brittiska pund tappade något på statistiken, men valutahandlarnas fokus ligger mer på brexit.

Amerikanska statspappersräntor vänder upp något i den europeiska handeln på måndagen, efter att ha sjunkit löpande hela förra veckan.

Det väntar ingen tung USA-statistik i eftermiddag, men klockan 17.15 ska relativt nye Fedguvernören Michelle Bowman tala. Ämnet är dock "Community Banking", så förväntningarna på penningpolitisk signalering kanske bör hållas dämpade.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer