ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Svagare inflation än väntat sänkte kronan

Kronan tappade och svenska räntor sjönk på torsdagen efter en "dubbel käftsmäll" för Riksbanken. I resten av världen var räntor upp och "säkra hamnar" som yenen tappade något. 

KPIF sjönk 0,4 procent i augusti jämfört med föregående månad enligt SCB, och steg 1,3 procent jämfört med samma månad föregående år.

Väntat enligt Infront Datas prognosenkät var -0,3 respektive +1,5 procent. Riksbankens prognosbana, som publicerades den 5 september, pekade mot en KPIF-inflation på 1,5 procent i augusti.

Tidigare under morgonen visade undersökningen från Kantar Sifo Prospera att inflationsförväntningarna sjönk.

Danske Banks valutaanalytiker Stefan Mellin beskrev det som en "dubbel käftsmäll" för Riksbanken. 

"Först inflationsförväntningar i Prospera som kom in som lite lägre, som man kunde väntas sig, och sedan KPI på det som innebär att inflationen är lägre än Riksbankens prognos. Men minst lika viktigt blir att den låga inflationen kommer att fortsätta att sätta press ned på inflationsförväntningarna nästa gång. Detta var vad Riksbanken allra minst behövde i dagsläget", sade han till Nyhetsbyrån Direkt.

"Dagens svaga inflationssiffror tillsammans med vikande inflationsförväntningar i prosperankäten gör det svårt för Riksbanken att höja räntan som planerat", säger Alexandra Stråberg, chefekonom på länsförsäkringar. 

"Vi såg redan innan dagens siffror en låg sannolikhet för att Riksbanken skulle kunna höja räntan enligt plan. Vi tror att Riksbanken vid mötet i oktober kommer att släppa planerna på en höjning, eftersom vi väntar oss en sänkning från ECB på torsdag kan det underlätta för Riksbanken att följa med i efterhand", sade Alexandra Stråberg. 

Handelsbanken noterade att Kantar Sifo Prosperas enkät visar att det fortsatt finns tro på inflationsmålet. Förtroendet bland penningmarknadens aktörer återhämtade sig nu efter förra månadens skrämsel. Samtidigt är tron på Riksbanken inte obegränsad i och med att dagens bredare enkät visade dämpade förväntningar även på lång sikt. 

Senare under dagen talade Riksbankschefen Stefan Ingves i London. 

Han sade att den globala ekonomin förvisso mattas av, men inte speciellt mycket. Det är svårt att i dag argumentera för att det är ett dåligt läge just nu.

Han kommenterade inte uttryckligen tisdagens siffror, men sade att inflationen är vi målet, med en underliggande inflation omkring 2 procent. En svagare växelkurs bidrar till att lyfta inflationen.

Stefan Löfven sade att han inte var oroad för inflationsförväntningarna och han ser tillräcklig efterfrågan för att inflationen ska hålla sig nära målet.

Dagens siffror kommer han titta närmare på framöver för att "se vart de tar oss". 

Den initiala kronrörelsen var omkring 10 öre svagare mot både euro och dollar men under dagen gröptes tappet ur. Kronan tappade netto 4 öre mot både dollarn och euron till 9:70 respektive 10:71 jämfört med måndagens stängning. 

Svenska räntor gick i motsatt riktning mot övriga Europa och tioåringen var 3 punkter ned till -0,3 procent.

Stilindex visade att klädhandeln sjönk 3,3 procent i augusti jämfört med augusti 2018 samtidigt som skohandeln föll 10,2 procent.

Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil, sade i en kommentar att modehandeln har det fortsatt motigt, men den svaga augusti-försäljningen kan åtminstone i någon mån kopplas till det ovanligt varma vädret på flera håll, vilket inte gynnade försäljningen av höstvaror, och han ser hopp om en bättre utveckling i september.

"Om vi blickar fram mot september tror jag dock vi kommer att se bättre utveckling. Jämförelsetalen för månaden är inte heller avskräckande med en försäljningsnedgång på 5-6 procent", sade Mikael Sandström.

Arbetslösheten i Storbritannien uppgick till 3,8 procent under tremånadersperioden till och med juli. Väntat var en arbetslöshet på 3,9 procent.

"I en svår tid överträffar arbetsmarknaden förväntningarna, även om det finns tidiga tecken på att läget kan börja kylas ned", sade Tej Parikh, chefekonom vid arbetgivarorganisationen Institute of Directors, till Reuters. 

Lönerna steg 3,8 procent under tremånadersperioden till och med juli (exklusive bonusutbetalningar), jämfört med samma period ett år tidigare. Analytiker hade räknat med en ökning på 3,8 procent.

Inklusive bonusutbetalningar uppgick löneökningarna till 4,0 procent, att jämföra med förväntningar om en ökning med 3,7 procent och reviderade 3,8 procent förra månaden (+3,7). Det var högsta nivån sedan mitten av 2008.

"När de justeras för inflation har lönerna nu gått över 2 procent för första gången på nästan fyra år", sade David Freeman, statistiker vid ONS, enligt Reuters. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies