1515
Annons

Räntor och valutor: Stigande lågräntor, Powell-tal i fokus

Långa europeiska statspappersräntor vände tillbaka uppåt på tisdagen efter nedgången på måndagen sedan Christine Lagarde då sagt att ECB bevakar långränteutvecklingen. Även amerikansk tioårsränta fortsatte att dra uppåt medan Fed-chefen Jerome Powell skulle hålla ett kongressanförande på tisdagseftermiddagen.

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Så hjälper Sveriges science parks företag att vara relevanta på sikt

Science parks för samman offentlig sektor, akademi och industri och fungerar som en plattform för större innovations- och utvecklingsprojekt. Syftet med många av de gränsöverskridande samarbeten som uppstår är att bidra till den hållbara omställningen.

– Vi ser till att den forskning som finns om hållbarhet når en bredare målgrupp, säger Robert Kingfors, vd på Södertälje Science Park.

Läs mer om branschorganisationen för science parks och inkubatorer, SISP 

När Sveriges första science parks bildades för cirka 40 år sedan var fokus att skapa en plats i närheten av universitet och lärosäten där akademi och näringsliv kunde mötas för att laborera och driva olika projekt tillsammans. Idag jobbar landets science parks även mycket med affärsutveckling.

– Det handlar om att gynna svenska bolags tillväxt i samhället, och då framförallt bolag som kan bidra till en hållbar omställning, förklarar Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.
Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Hållbar produktion

Södertälje Science Park, vars huvudpartners och grundare är AstraZeneca, KTH, Scania och Södertälje kommun, är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver parken olika affärsutvecklingsprogram med hållbarhetsfokus.

– Ett exempel är projektet Liften där vi samlar företag som vill ha hjälp med att identifiera sina utvecklingsbehov och lära sig hur de blir mer hållbara. Det kan handla om allt från att skapa mer hållbara produkter och tjänster till att bli mer ekonomiskt hållbara, säger Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd, och tillägger:

– Att inte arbeta med hållbarhetsfrågan som företag kan innebära att man plötsligt inte har något existensberättigande på marknaden. Programmet blir därför ett sätt att hjälpa företag att fortsätta vara relevanta på sikt.

Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.
Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.

Nationella och internationella samarbeten

I dag finns det en ambition från Sveriges politiska beslutsfattare, storbolag och akademi att få igång ett förändringsarbete med hållbarhet i fokus på bred front. Johan Ödmark och Robert Kingfors menar att landets science parks roll blir att fungera som spindeln i nätet.

– Därför är viktigt att vi tittar på hur vi kan kombinera en lokal och regional tillväxt med att göra nytta nationellt och internationellt. Det är bara genom breda samarbeten som science parks kommer att vara relevant för finansiärer och intressenter också i framtiden. Då syftar jag även på samarbeten mellan våra medlemmar där vi redan i dag ser stora synergier, säger Johan Ödmark.

Läs mer om Södertälje Science Park, mötesplatsen för hållbar produktion 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

GM stiger kraftigt – ökade försäljningen med 24 procent tredje kvartalet

Den amerikanska biltillverkaren General Motors, GM, stiger på Wall Street efter att ha ökat försäljningen med 24 procent under det tredje kvartalet jämfört med året innan.

GM sålde totalt 555.580 fordon under det tredje kvartalet jämfört med 447.000 under samma period året innan, motsvarande en ökning med 24 procent. Ökningen var något högre än analytikernas förväntningar som låg på ett försäljningslyft på minst 21,6 procent.

Bolaget noterar att problem med leveranskedjan och försörjning av halvledare påverkade försäljningen mer negativt förra året.

Under årets nio första månader har GM sålt 1,65 miljoner fordon vilket är en minskning med 7,1 procent från året innan.

GM-aktien stiger med över 8 procent på Wall Street på tisdagskvällen. Konkurrenten Ford stiger närmare 7 procent efter att ha släpps försäljningssiffror för september som visade på en minskning jämfört med förra året. Försäljningen av elbilar trefaldigades dock, vilket Di tidigare rapporterat om.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera