ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Starkare euro på positiv Kina-statistik

Positiv kinesisk statistik på morgonen ger stöd åt euron och australiendollarn.  

Pundet svängde något efter inflationsstatistik men är netto oförändrat.

Kinesisk statistik under natten visade att BNP-tillväxten under första kvartalet var 6,4 procent, snäppet över förväntningarna på 6,3 procent, enligt Reuters prognossammanställning.

Kinas nationella statistikbyrå (NBS) sade i en kommentar att slutlig konsumtion stod för 65,1 procent av tillväxten första kvartalet, medan nettoexporten stod för 22,5 procent.

Talespersonen sade samtidigt att Kinas ekonomi fortfarande står inför nedåttryck, men att de policysteg som tagits för att stötta ekonomin börjar visa sig gradvis och det finns gynnsamma faktorer som stöttar tillväxten i industriproduktionen. Denna väntas bibehålla en stadig tillväxt.

Capital Economics skrev i ett kundbrev att den kinesiska ekonomin stabiliserades förra kvartalet tack vare en tydlig förbättring i marsdata. De noterar att vi inte får detaljer förrän i morgon, men att en nedbrytning av huvudsiffran tyder på att en acceleration i industrin motverkade en avmattning i tjänsteaktiviteten.

"Sett framöver ser vi fortsatt vissa skäl för försiktighet på kort sikt", skriver de och pekar på att "frontladdade" lokala obligationsemissioner i år betyder att det finanspolitiska stödet kommer att avta under kommande månader och "fastighetsbyggandet ser fortsatt moget ut för en avmattning".

"Men eftersom kredittillväxten redan ökar och sentimentet förbättras så kommer Kinas ekonomi att bottna ur om inte alltför länge om den inte redan har gjort det", fortsatte Capital Economics.

Även detaljhandeln och industriproduktionen överraskade på ett positivt sätt. Den förra ökade med 8,7 procent i mars, väntat var en ökning med 8,4 procent, medan den senare steg med 8,5 procent, klart mer än väntade 5,9 procent.

Australiendollarn steg till högsta nivån på två månader efter statistiken.

"Korta positioner i australiendollarn hade ökat i går efter duvaktiga RBA-protokollet, och nu verkar de reverseras hastigt efter kinastatistiken", sade Yukio Ishizuki, senior valutastrateg vid Daiwa Securities, till Reuters.

RBA-protokollet som publicerades på tisdagen visade att ledamöterna diskuterade räntesänkningar vid mötet, och även om slutsatsen blev att det inte fanns starka skäl för någon justering på kort så var beskedet också att det var osannolikt att räntan skulle behöva höjas under perioden framöver.

"Det blir väldigt tydligt återigen i dag att det som verkligen spelar roll för australiendollarn är Kina. Valutan är upp trots att RBA-mötet lede till negativt sentiment i går", sade Esther Maria Reichelt, valutastrateg vid Commerzbank i Frankfurt, till Reuters.

Den brittiska KPI-inflationen uppgick till 1,9 procent i mars, oförändrat jämfört med februari men något lägre än förväntade 2,0 procent, enligt Reuters snittprognos.

Kärninflationen uppgick till 1,8 procent i mars, även den oförändrat jämfört med månaden före och 0,1 procentenhet under prognos.

Pundet, som var aningen starkare under förmiddagen, tappade och handlas kring oförändrat. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer