ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Sjunkande räntor efter svag bostadsstatisk

Dollarn försvagades på torsdagen och räntor sjönk några punkter efter svag amerikansk bostadsstatistik på onsdagseftermiddagen, fortsatt oro kopplad till handelskonflikten mellan USA och Kina och bolagsrapporter som ger en dystrare bild av den globala ekonomin. 

Dollarn handlas vid 107,75 mot yenen och 1,12 mot euron. 

"Dollarn har i princip gett tillbaka tidigare uppgångar när amerikanska räntor backar och efter IMF-kommentarer, och är nu tillbaka där den var för några dagar sedan", sade Takuya Kanda vid Gaitame.com Research Institute, till Reuters. 

Han sade vidare att olika data har gett olika bild av läget i den amerikanska ekonomin, men det ändrar inte bilden att dollarn står inför nedåtpress till följd av en förväntad räntesänkning av Fed senare i juli. 

Australiendollarn stärks 0,3 procent på torsdagen efter jobbsiffror från Australien. Arbetslösheten var oförändrad på 5,2 procent för tredje månaden i rad, och antalet sysselsatta i heltidstjänster ökade med 21.100 mot väntade 10.000.

Data från Valueguard visade att bostadspriserna i Sverige sjönk 0,5 procent i juni jämfört med föregående månad. Säsongsrensat steg priserna 0,3 procent.

"Prisutvecklingen mellan maj och juni vittnar om en bostadsmarknad som dragit ned på takten. Sommaren är ingen hektisk period på bostadsmarknaden även om det visst görs affärer. En del kan helt enkelt inte vänta varken med att sälja eller köpa", säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Erik Olsson, grundare av Erik Olsson Fastighetsförmedling, säger i en kommentar att det är en stabil bostadsmarknad som tar sommarpaus.

"Tack vare att det såldes många bostäder i våras blir det mindre osålt som läggs till den stora utbudsökningen av nyproduktion och successionsbostäder. Det ökar chansen att efterfrågan matchar utbudet även efter sommaren", säger han.

Handelsbanken skrev att siffrorna "bekräftar bilden av en fortsatt stabil bostadsmarknad.

Den brittiska detaljhandelns försäljningsvolym steg 1,0 procent i juni, jämfört med en förväntad nedgång om 0,3 procent. 

I årstakt ökade försäljningen med 3,8 procent mot väntade 2,6 procent. 

"Detaljhandeln som helhet återgick till tillväxt i juni, framförallt till följd av tillväxt i andra butiker än livsmedel med ökad försäljning i andrahandsbutiker, inklusive välgörenhets- och antikhandel", sade Rhian Murphy vid ONS, enligt Reuters. 

Under eftermiddagen kommer den veckovisa statistiken över nyanmälda arbetslösa i USA samt Philadelphia Fed index för juli.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer