ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Sidledes rörelse för dollarn

Dollarn handlas i princip sidledes under måndagen, efter att ha stärkts något efter svensk stängning på fredagen. Räntor handlas sidledes eller svagt ned och europeiska börser handlas oregelbundet. 

Dämpade förväntningar om kraftiga räntesänkningar i USA och förhöjd osäkerhet i Mellanöstern har gynnat säkra tillgångar. 

Fedchefen i Boston, Eric Rosengren, talade under fredagen och blev den sista att tala innan Fed gick in i sin tysta period inför räntebeskedet senare i juli.

Han sade att Fed måste göra det som är "rätt" för ekonomin, även om det inte nödvändigtvis är vad finansiella marknader vill.

Rosengren gjorde uttalandet efter att handlare i torsdags prisat in en mycket aggressiv 50 punkters sänkning av styrräntan i USA. 

Rosengren tillade även att han inte såg något behov av en sänkning vid julimötet.

"Det finns mycket osäkerhet som kryper in i marknaden", sade Nick Twidale vid XChainge, till Reuters. 

"Jag tror vi har sett lite 'safe haven'-flöden in i dollarn", sade han och tillade att den kan stärkas ytterligare om Fed bara sänker med 25 punkter, som väntat. 

På det geopolitiska planet dominerade fortsatt läget i Hormuzsundet. 

Iran beslagtog i slutet av förra veckan en brittiskflaggad tanker. Irans ambassadör i Storbritannien varnade på söndagen för en eskalering efter at Storbritannien inte uteslutit sanktioner som svar. 

Den brittiska regeringen väntas meddela nästa drag i ett tal till parlamentet på måndagen. Enligt experter som Reuters talat med finns det dock få uppenbara steg för britterna att ta i ett läge där USA redan har infört tyngsta möjliga ekonomiska sanktioner, att förbjuda all iransk oljeexport. 

"Vi klagar och skriker mot ambassadören och hoppas att allt försvinner", sade Tim Ripley, brittisk försvarsexpert som skriver om regionen för Jane's Defence Weekly. 

"Jag ser inte hur vi i nuläget kan erbjuda en eftergift som kan lösa krisen. Att erbjuda säkerhet och eskort för framtida fartyg är en annan fråga", sade han.

Måndagens makroagenda ekar tom, men senare i veckan väntar konjunkturuppdatering från IMF, KI-barometer, räntebesked från ECB och preliminär amerikansk BNP för andra kvartalet.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies