ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Riskhumöret vände upp efter svag inledning

Europeiska statspappersräntor vände svagt upp på torsdagen, efter att ha inlett dagen med fortsatta nedgångar. Euron sjönk samtidigt tillbaka mot dollarn på eftermiddagen efter att tidigare ha handlats oregelbundet.

Onsdagseftermiddagens försiktigt positiva sentiment, efter uppgifterna om att USA sannolikt kommer att skjuta upp införandet av biltullar under sex månader, kom av sig i Asien efter att USA:s president Donald Trump undertecknat en exekutiv order som hindrar amerikanska företag från att använda telekomutrustning från företag som utgör en nationell säkerhetsrisk. 

Dessutom meddelade USA-administrationen att man kommer att placera den kinesiska telekomjätten Huawei på en så kallad "entity list", något som innebär att amerikanska företag nu måste ansöka om licens för att sälja utrustning till företaget.

Paul Triolo, teknologipolicyexpert vid Eurasia Group, sade till Financial Times att de annonserade åtgärderna mot Huawei var en "enorm utveckling" som inte bara skadar det kinesiska företaget utan också påverkar hela den globala leverantörskedjan, som också inkluderar amerikanska företag som Intel, Microsoft och Oracle.

"USA har helt enkelt öppet deklarerat att man är villiga att gå in i ett fullfjädrat teknologikrig med Kina", sade han, och påpekade samtidigt att Huawei är leverantör till dussintals ledande teleoperatörer runt om i världen.

Analytiker sade vidare till Bloomberg News att den negativa effekten på den globala 5G-marknaden kommer att bli "signifikant". Andra företag kan visserligen fylla en del av den lucka som utfrysningen av Huawei leder till, men utrullningen av 5G kommer att försenas till skada för teleoperatörer och konsumenter runt om i världen, enligt Charlie Dai, Pekingbaserad analytiker vid Forrester Research, till Bloomberg News.

Europeiska börser inledde också torsdagens handel med vikande tendens, men investerare repade mod senare på dagen när fokus åter skiftade över mot sannolikheten för att USA:s biltullar kommer att skjutas upp.

Svenska statsobligationsräntor steg svagt i kortare löptider på torsdagen, tioårsräntan var dock oförändrad 0,17 procent. Motsvarande tyska ränta steg 1 punkt, till -0,10 procent.

Euron stärktes drygt 1 öre mot kronan, till 10:76, medan dollarn stärktes drygt 5 öre, till 9:63. TCW-index steg till 146,33 (146,04).

SCB rapporterade att industrins lagervolym steg 4,7 procent under första kvartalet jämfört med fjärde kvartalet. Totalt ökade svenska företag sina lager med 3,8 procent. Lagerökningen blir en faktor att beakta i prognosarbetet inför SCB:s BNP-statistik för första kvartalet, som publiceras den 29 maj.

Knut Hallberg, seniorekonom på Swedbank, noterade i ett Twitterinlägg att en viss påskeffekt troligen kan märkas i handelns lager, och att lagerökningen ger en "viss uppsidesrisk" för första kvartalets BNP.

Tidigare på torsdagen rapporterade Business Sweden att deras Exportchefsindex sjönk till 53,9 under andra kvartalet, från 57,5 föregående kvartal.

Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden, konstaterar att indexnedgången mellan första och andra kvartalet var förhållandevis stor, vilket tyder på vikande tillförsikt. Men att index ändå ligger kvar över 50, som är skiljelinje mellan optimism och pessimism, signalerar dock att exportföretagen ännu har en något optimistisk syn, om än mindre än tidigare.

Lena Sellgren noterar också att företagens förväntan på exportefterfrågan åter sjönk under andra kvartalet, efter en uppgång första kvartalet.

"Synen på förväntad exportefterfrågan skiljer sig emellertid åt mellan olika regioner. Fallet andra kvartalet förklaras helt och hållet av nedgången i index för förväntad exportefterfrågan från Europa", sade hon.

Amerikanska statspappersräntor sjönk i Asien och i förmiddagens Europahandel på torsdagen men vände upp på eftermiddagen, delvis med stöd av positiva dataindikatorer men också det faktum att Wall Street följde upp onsdagens uppgångar med en positiv start även på torsdagen.

Efter att ha handlats till under 2,37 procent som lägst hade den amerikanska tioårsräntan upp vänt upp till 2,41 procent vid svensk stängning, det var 3 punkter högre än vid samma tid på onsdagen.

Philadelphia Feds industriindex steg oväntat mycket i maj, till 16,6 från 8,5 i april. Det var väl över väntade 9,0, och den högsta månadsnoteringen sedan i januari. De underliggande delarna var dock kanske inte helt övertygande; index för leveranser och antal sysselsatta steg visserligen, men index över nya order sjönk.

Bostadsbyggandet i USA låg också på en högre nivå än väntat i april, med stöd av en upprevidering av mars-utfallet, och veckostatistiken visade att antalet nyanmälda arbetslösa nu åter verkar närma sig låga nivåer, efter tre veckor med lite högre antal nyanmälningar.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies