ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Pundet faller efter kollapsade brexit-förhandlingarna

Europaräntorna sjönk åter på fredagen, måttligt i Tyskland men mer i sydliga euroländer trots ett generellt risk-av-sentiment. Samtidigt dämpade fortsatt oro över den skärpta handelskonflikten mellan USA och Kina humöret på de europeiska börserna, medan pundet föll efter att brexit-förhandlingarna mellan regeringen och Labour kollapsat.

Vid svensk stängning var den tioåriga tyska räntan ned med 1 punkt, till -0,11 procent, medan den svenska stängde oförändrat på 0,17 procent. Spanska tioårsräntor var ned drygt 3 punkter till rekordlåga 0,86 procent och italienska tioårsräntan sjönk drygt 5 punkter, till 2,63 procent.

Definitivt KPI från euroområdet överraskade på uppsidan när det gällde kärn-KPI, som steg från 0,8 till 1,3 procent i stället för väntade till +1,2 procent, som också var det preliminära utfallet.

HIKP-inflationen steg samtidigt som väntat till 1,7 procent från 1,4 procent i mars, delvis på grund av påskeffekt.

Bloomberg News ekonom Maeva Cousin skrev i en kommentar att deras mått på "superkärn-inflationen", som exkluderar paketresor, steg till 1,35 procent i april från 1,28 procent i mars. Det är klart över botten på 0,83 procent i februari 2015 och den högsta sedan september 2013. Den senaste tidens omgång med ekonomisk svaghet i euroområdet verkar ha haft liten påverkan.

På torsdagen gladdes eurogruppen över överraskande god tillväxt under första kvartalet och på fredagen träffades EU:s samtliga finansministrar för ett ekofinmöte.

Finansminister Magdalena Andersson sade till journalister att övriga EU-länder inte har visat några sura miner över den svenska kronans stadiga försvagning, med den påverkan på konkurrensförhållandena det innebär.

USA-räntorna pekade också nedåt i Europahandeln på fredagen men vände senare något upp när USA-handeln kom i gång. Tioårsräntan noterades till 2,39 procent vid svensk stängning, 2 punkter ned från samma tid dagen före.

Michiganindex steg oväntat till 15-årshögsta 102,4 i början av maj, från 97,2 i april. Det var långt över väntade 97,5 och det var framför allt hushållens förväntningar som steg kraftigt i början av maj. Hushållen visar därmed inga tecken på oro över upptrappningarna i handelskriget, så här långt verkar det tvärtom som att det välkomnas av konsumenterna.

Efter besked om att president Trumps beslut om Huawei och kinesiska telekomföretag träder i kraft redan på fredagen har statliga media i Kina trappat upp retoriken och indikerar ingen vilja att böja sig för USA:s krav. 

Samtidigt talade planeringsorganet NDRC på fredagen om att noga bevaka effekterna från USA-tullarna och att de är redo att vidta åtgärder för att stötta ekonomin. Det rör sig bland annat om att främja konsumtionen och öka investeringarna.

På eftermiddagen kom dock beskedet om att USA skjuter upp införandet av tullar på import av bilar och bildelar i minst 180 dagar. Under tiden ska USA:s handelsrepresentant försöka förhandla fram en överenskommelse "som tar itu med de hotande skadorna mot nationell säkerhet från importerade bilar och vissa bildelar från EU, Japan och alla andra länder som handelsrepresentanten anser vara lämpliga".

Fed-guvernören Lael Brainard indikerade på torsdagen att de kan anta en strategi av "opportunistisk reflation" där de accepterar att inflationen går något över 2-procentsmålet under en tid, för att understryka sitt åtagande, och även Neel Kashkari, en av de mer duvaktiga inom Fed, förordade att låta inflationen gå över 2 procent.

Kronan handlades nära oförändrat mot euron, till 10:76, men försvagades knappt 1 öre, till 9:64 mot dollarn.

Pundet försvagades och brittiska räntor sjönk efter att Labourledaren Jeremy Corbyn meddelat att brexit-samtalen med regeringen nått vägs ände.

Beskedet innebär att det praktiskt taget blir omöjligt för premiärminister Theresa May att få igenom sitt avtal när hon för fjärde gången ska lägga fram det för parlamentet i början av juni. 

May lovade på torsdagen sitt parti att ta fram en tidsplan för när hon ska lämna över till en ny partiledare för Tories. Förre utrikesministern Boris Johnson har redan anmält sitt intresse och är partimedlemmarnas favorit, ett annat möjligt alternativ är nuvarande utrikesminister Jeremy Hunt.

Här hemma släppte på morgonen Valueguard sin senaste statistik som visade att bostadspriserna i Sverige steg 0,8 procent i april jämfört med månaden före, enligt HOX-index.

Under den senaste tremånadersperioden har bostadspriserna stigit 1,9 procent och under de senaste tolv månaderna med 1,3 procent.

Priserna på bostadsrätter steg 0,4 procent i april jämfört med föregående månad, medan villapriserna steg 1,1 procent.

"Två komponenter påverkade marknaden i april. Tilltron till marknaden har ökat och räntan förväntas vara låg en längre tid. Tror man på stigande priser är det lättare att buda och än lättare är det med övertygelsen om att räntan kommer att vara låg fortsättningsvis", sade Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, i en kommentar.

Johan Löf, Handelsbanken, noterade att det just nu finns såväl regionala skillnader som skillnader mellan bostadsrätter och villor. Exempelvis har priserna på bostadsrätter i Göteborg och Stockholm inlett året mer tveksamt, medan villapriserna i Malmö ligger klart över den senaste toppen 2017.

Löf såg för närvarande inga tydliga effekter på huspriserna från försämrade finansiella förhållanden eller negativt hushållssentiment, trots en skakig omvärld.

"Men en annan risk mot priserna är att priserna för nybyggda bostäder fortfarande sjunker, något som skulle kunna sänka priserna på hela marknaden. Å andra sidan räknar vi nu med att räntorna kommer att vara låga längre och sammantaget fortsätter vi att tro på stabila bostadspriser de närmaste två åren", skrev han i ett kundbrev.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies