ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Lägre förväntningarna på sänkt ränta

Oljan har återigen under måndagsmorgonen tagit sig upp mot nivåerna den handlades under fredagen efter att Iran kapat en brittiskflaggad oljetanker.

Irans ambassadör i Storbritannien varnade för ökade eskalering på söndagen, efter att Storbritannien inte önskat utesluta sanktioner som respons på Teherans kapning av fartyget.

"Vårt första och viktigaste ansvar är att lösa situationen med det nuvarande skeppet, göra det säkert för andra brittisk-flaggade skepp att verka i området och sedan titta på den större bilden", sade Ellwood till Sky News.

I ett brev till FN:s säkerhetsråd, uppgav Storbritannien att fartyget närmades av iranska styrkor på omanskt havsterritorium, där den även hade laglig rätt att passera.

Iran hävdar å andra sidan att den kapade tankern "riskerade sjöfartssäkerheten" i Hormuzsundet. Via statlig iransk tv kunde även höras att alla 23 av besättningen ombord skall vara säkra, vid god hälsa och hålls vid Bandar Abbas hamn.

Ägaren till fartyget, det svenskbaserade bolaget Stena Bulk, uppgav att de hoppas kunna besöka besättningen, vilka härrör från Indien, Lettland, Filippinerna och Ryssland.

Bloomberg News rapporterar under måndagen att Storbritanniens premiärminister, Theresa May kommer att leda ett möte i "nödutskottet", som kommer att behandla sjöfarten i den Persiskaviken.

Brentoljans termin handlas för närvarande på ett pris om 63,3 dollar per fat.

I måndagens asiatiska handel pekar de amerikanska räntorna svagt nedåt på den långa ändan och svagt uppåt på den korta, med tvåårsräntan 4 punkter högre på 1,83 procent, jämfört med fredagens svenska stängning.

Handlare talar om minskade förväntningar på de något upptrissade föreställningarna om en 50-punkters sänkning från Fed.

Fedchefen i Boston, Eric Rosengren talade under fredagen och blev den sista att tala när nu Fed går in i sin tysta period innan räntebeskedet för juli. 

Han talade om att Fed måste göra vad som är "rätt" för ekonomin, även om det inte nödvändigtvis är vad finansiella marknader vill.

Rosengren gjorde anmärkningarna efter att handlare i torsdags prisat in en mycket aggressiv 50 punkters sänkning av styrräntan i USA, vilket delvis reverserats av New York Feds efterföljande kommentarer om att talet som utlöste sänknings förväntningarna skulle varit av en mer akademisk karaktär och inte ett policy inriktat sådant.

Rosengren tillade även att han inte såg något behov av en sänkning vid julimötet.

Marknaden prissätter i skrivande stund 18,5 procents sannolikhet för en sänkning om 50 punkter från Fed.

Asiatiska börser visar en blandad utveckling på måndagen, med Japans Topix-index 0,50 procent ned, japanska räntor sjunker svagt medan dollarn är något starkare mot yenen.

Storbritanniens finansminister, Philip Hammond, uppgav under söndagen att han avser sluta om den favorittippade Boris Johnson skulle bli vald till nästa premiärminister.

Detta på grund av Johnsons krav på att medlemmar av hans regering skall acceptera en avtalslös brexit den 31 oktober.

På valutamarknaden handlas dollarn nu kring 108:0 mot yenen, upp från 107:7 i fredags eftermiddag. Euron har samtidigt tappat en aning till 1:1218 mot dollarn (1:1231).

Kronan är ett i princip oförändrad mot dollarn och är marginellt något svagare mot euron.

Måndagens makroagenda är mycket tunn med veckostatistik från arbetsförmedlingen som enda datapunkt.

Det ordnar dock upp sig senare i veckan, då vi får ett förhållandevis fullspäckat schema. Där man kan nämna konjekturuppdatering från IMF, PMI för EMU, konjekturbarometern från KI, räntebesked från ECB, samt preliminära BNP siffror från USA som det stora huvudnumren.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer