ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Kronan stärks – europeiska räntor sjönk

Europeiska räntor sjönk medan euron stärktes något på måndagen. Tyska IFO-index sjönk i juni, men något mindre än befarat.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan 1 punkt upp till minus 0,30 procent, från svensk stängning i torsdags, medan den svenska motsvarigheten stängde oförändrat på 0,00 procent.

IFO-index, som mäter klimatet inom näringslivet i Tyskland, sjönk till 97,4 i juni, från 97,9 föregående månad. Väntat enligt Reuters sammanställning bland analytiker var en lite större nedgång till 97,2.

Index över det aktuella läget steg till 100,8 från 100,7 föregående månad, väntat var 100,2, medan index över förväntningarna om framtiden sjönk till 94,2 från 95,2. Väntat var 94,5.

IFO-institutets chef Clemens Fuest sade i en kommentar att den tyska ekonomin är på väg in i stiltje, och tillade att näringslivsklimatet hade försämrats i både tillverkningsindustrin och tjänstesektorn.

En IFO-ekonom uppgav, enligt Reuters, att IFO håller fast vid sin BNP-prognos för Tyskland och att de inte väntar sig någon recession. Det främsta skälet till osäkerheten är handelsdispyten mellan USA och Kina, medan brexit och Irankonflikten inte spelar någon stor roll för närvarande. Han sade att han bara ser en påverkan från Irankonflikten om oljepriset skulle stiga signifikant eller om konflikten eskalerar väsentligt.

Orderböckerna i byggsektorn är, enligt ekonomen, välfyllda men sektorn räknar inte med många nya ordrar.

Capital Economics skrev i en kommentar att nedgången i IFO-index, till 55-månaderslägsta, tyder på att recessionen i den tyska tillverkningssektorn fortsatte in i andra kvartalet.

"Det finns två sannolika skäl till nedgången i näringslivets förväntningar. För det första kan företagens oro över handelskriget ha ökat. Och för det andra, givet att undersökningen genomfördes i början av månaden, kan den antyda att företagen var oroliga över att ECB inte ska lätta tillräckligt på penningpolitiken", skrev de och tillade att sedan dess har ECB indikerat att de kommer att föra en mer ackommoderande penningpolitik. Och G20-mötet kommande helg skulle tillfälligt kunna dämpa oron för handelskriget.

Capital Economics räknar dock fortsatt med att handelskriget tvärtom kommer att trappas upp ytterligare de kommande månaderna, och att förväntningarna därmed kommer att förbli dämpade.

Commerzbanks chefekonom Jörg Krämer konstaterade i ett kundbrev att den tyska tillverkningsindustrin fortfarande är i fritt fall och att denna, den viktigaste ledande indikatorn för tysk ekonomi, ännu inte ger klartecken, trots att de flesta ekonomer räknar med mer tillväxt under årets andra halva.

Enligt Krämer ligger det svaga IFO-indexet i linje med nyheter från Kina, där det trots ekonomiskt stimulanspaket fortfarande inte syns några tecken på en vändning till det bättre.

"Allt detta bekräftar vår prognos att ECB kommer att sänka sina styrräntor igen så tidigt som i juli", skrev han.

I fredags fick de europeiska räntorna stöd av bättre preliminära PMI-data för juni än väntat från framför allt Frankrike och i mindre mån även Tyskland.

På torsdag publiceras preliminära tyska KPI-data för juni samt EU-kommissionens konjunkturbarometer för samma månad.

USA-räntorna vände upp efter den svenska marknadens stängning på torsdagen och avslutade veckan 4-6 punkter högre än när Sverige stängde för midsommarfirande. På måndagen sjönk de amerikanska räntorna tillbaka, men tioårsräntan var ändå 3 punkter högre till 2,04 procent än i torsdags.

Det amerikanska finansdepartementet ska under veckan sälja nya obligationer för totalt 113 miljarder dollar.

Investerare började också på fredagen fokusera mer mot G20-mötet kommande helg, och då i första hand mötet mellan USA:s president Donald Trump och hans kinesiske kollega Xi Jinping.

Kinas statliga nyhetsbyrå Xinhua bekräftade på söndagen att president Xi Jinping kommer att delta vid mötet, vilket är den första officiella bekräftelsen på att han kommer att delta.

Mycket av helgens nyhetsflöde har handlat om det allt mer spända läget mellan USA och Iran, och investerare i Asien fokuserade i hög grad på den geopolitiska utvecklingen när måndagens handel inleddes med begränsade, oregelbundna rörelser på Asienbörserna. 

På valutamarknaden stärktes euron till 1,1382 mot dollarn, från 1,1305 vid svensk stängning i torsdags, medan dollarn i sin tur försvagades även mot yenen till 107:46 (107:82), efter förra veckans Fed-drivna försvagning. På eftermiddag tog dollarn tillbaka en del av den tidigare försvagningen.

Trump attackerade på måndagen åter Fed och jämförde dem med "ett envist barn" för att de inte sänkt räntorna. Han uppmanade dem att göra det för att kompensera för vad andra länder gör mot USA.

Om Fed hade gjort rätt från början hade Dow Jones varit "tusentals" punkter högre och BNP-tillväxten hade varit omkring 4 eller 5 procent, skrev presidenten.

Kronan stärktes med 4 öre till 10:60 mot euron och med 11 öre till 9:31 mot dollarn.

Turkiska liran stärktes efter beskedet att oppositionspartiet CHP:s kandidat Ekrem Imamoğlu säkrade segern i borgmästarvalet i Istanbul. Förlusten är ett tungt slag mot regeringspartiet AKP och president Erdogan. På eftermiddagen gröptes lirans förstärkning ur.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer