ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Kronan starkare mot euron och dollarn

Europaräntorna pekar överlag uppåt i måndagens förmiddagshandel samtidigt som dollarn tappar mot främst euron. Kronan är marginellt starkare mot både euro och dollar.

Vid 10.30-tiden är den tyska tioårsräntan 2 punkter upp till -0,09 procent, från svensk stängning i fredags, medan den svenska är 2 punkt högre på 0,19 procent. 

Måndagens europeiska makroagenda är relativt tunn, med tysk PPI något högre än förväntat i april och bytesbalans från euroområdet, som visade ett något lägre överskott i mars än i februari.

Här hemma meddelade SCB att en svagare krona ökade värdepappersskulden i april, med 49 miljarder kronor till 7.600 miljarder kronor i slutet av månaden jämfört med i mars.

Senare i veckan väntas för svensk del Riksbankens stabilitetsrapport och data över arbetslöshet och bostadsbyggande. OECD kommer med en ny prognos och vi får protokoll från Federal Reserves senaste möte.

Främst fokus riktas troligen under veckan mot preliminärt EMU-PMI och tyska IFO-index för maj, båda på torsdagen.

Fortsatt uppmärksamhet riktas självfallet också mot den pågående handelskonflikten mellan USA och Kina.

I slutet på förra veckan meddelade Trump-administrationen att de skjuter på biltullarna mot EU och Japan, och även att de slopar stål- och aluminiumtullarna mot Kanada och Mexiko. Det senare fick Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland att flagga för en snabb ratificering av det omförhandlad Nafta-avtalet, USMCA. 

Donald Trump upprepade däremot till Fox News i en intervju, inspelad i förra veckan, åsikten att tullarna mot Kina tvingar företag att flytta produktionen till Vietnam eller andra länder. Ett avtal med Kina kan inte vara ett "50-50"-avtal.

"Vi hade ett mycket starkt avtal, vi hade ett bra avtal, och de ändrade i det. Och jag sade ok, vi kommer att lägga tullar på deras produkter", sade han. 

Statliga kinesiska media kritiserade på måndagen USA för dess klagomål om stöld av immateriella rättigheter och kallade det ett "politiskt verktyg" för att hämma Kinas ekonomiska utveckling.

Financial Times skriver på måndagen att Kinas president Xi Jinping förbereder sitt land för ett långt handelskrig. 

Enligt skribenten Tom Mitchell har klassiska kinesiska filmer om Koreakriget på 1950-talet dykt upp på bästa sändningstid i kinesisk stats-tv, vilket ses som ett av många tecken på att Kina antyder vad analytiker nu tror kommer bli en utdragen handelskonflikt med Washington.

"Om huvuddelen av avtalet handlar om att Kina gör det och Kina gör det, så är det totalt osmakligt för en inhemsk publik", sade en person om samtalen i Peking, uppger FT.

På valutamarknaden handlas euron nu kring 1:1164 mot dollarn, efter en försvagning under natten, medan dollarn å sin sida handlas en liten bit över 110-strecket mot yenen.

Statistik under natten visade att Japans BNP överraskade på uppsidan och steg 0,5 procent under första kvartalet jämfört med föregående kvartal, väntat var en oförändrad nivå. Privatkonsumtionen sjönk svagt, och investeringarna backade, medan nettoexporten och offentliga investeringar bidrog positivt.  

Utfallet anses öka sannolikheten för att premiärminister Shinzo Abe går vidare med momshöjningen, som planerats till den 1 oktober, även om det kan bli mer stimulanser innan.

Australiendollarn stärktes mot USA-dollarn efter att premiärminister Scott Morrison vunnit parlamentsvalet trots Labor-ledning i opinionen. 

Även den indiska rupien har stärkts rejält på måndagen då vallokalsundersökningar pekar på att premiärminister Narendra Modi och hans BJP-ledda koalition kan sitta kvar en mandatperiod till.  

Kronan är knappt 1 öre starkare mot euron och ett halvt öre starkare mot dollarn.

Vice Riksbankchef Cecilia Skingsley sade i söndagens "Agenda" i SVT att det inte stämmer att inflationsmålet får omvandlingstrycket för industrin att försvinna.

"Företagen vi träffar säger att konkurrenstrycket är så högt att de inte kan höja sina priser. Om konkurrenstrycket är högt, då kan ju inte omvandlingstrycket vara lågt", sade hon.

På frågan om hon vill ändra i Riksbankens mål svarade Skingsley att de utför det uppdrag som lagstiftarna bestämt. 

"De har bestämt att vi inte ska ha en fast växelkurs. Vi ska stabilisera svenska folkets köpkraft över tid med hjälp av inflationsmålet", sade hon och tillade att hon tror att Riksbanken kan klara inflationsmålet även om kronan stärks framöver.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies