ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Euron tappar efter uppgifter om ECB-tvivel

Europaräntorna vänder svagt nedåt och euron tappar på tisdagsförmiddagen efter att källor sagt till Reuters att flera ECB-ledamöter tvivlar på prognosen att ekonomin i eurozonen kommer att hämta sig under årets andra halva.

Enligt källorna ifrågasätter vissa ledamöter till och med tillförlitligheten i prognosmodellerna.

Strax före klockan 11.30 är den tyska tioårsräntan ned 1 punkt till 0,05 procent, från svensk stängning i går, medan den svenska tioåringen är ned 1 punkt till 0,40 procent.

Strax före ECB-uppgifterna kom statistik som visade att ZEW-index över tyska investerares och analytikers förväntningar på ekonomin steg till 3,1 i april, från -3,6 i mars. Väntat var en uppgång till 0,8, enligt Reuters prognossammanställning.

Bedömningen över nuläget sjönk samtidigt till 5,5 från 11,1, väntat var en mindre nedgång till 8,0. 

ZEW noterar att förbättringen i det ekonomiska sentimentet till största del baseras på förhoppningar om att den globala ekonomiska miljön kommer att utvecklas mindre svagt än tidigare antagits.

Senareläggningen av brexit kan också ha bidragit till att lyfta de ekonomiska utsikterna, medan den senaste tidens tyska ekonomiska data däremot pekar mot ganska svag ekonomisk utveckling.

Annan statistik visade att byggproduktionen i eurozonen ökade med 3,0 procent i februari, jämfört med januari, och steg med 5,2 procent jämfört med ett år tidigare. Dessutom reviderades januariutfallet uppåt. 

Noteras kan att i Tyskland steg byggproduktionen i februari 6,8 respektive 11,2 procent. 

Vare sig brittiska räntor eller pundet rörde sig märkbart efter arbetsmarknadsstatistik som visade att arbetslösheten i Storbritannien uppgick till väntade 3,9 procent i februari och att lönerna steg med väntade 3,4 procent, exklusive bonusutbetalningar. För januari reviderades löneökningarna upp med 0,1 procentenhet.

Antalet arbetslösa ökade däremot med 28.300 personer i mars, väntat +20.000 enligt Reuters enkät.

Amerikanska räntor stiger svagt i förmiddagens europeiska handel, med tioårsräntan 1 punkt upp till 2,56 procent.

Ett par Fed-ledamöter, som röstar i FOMC i år, noteras dock för förhållandevis mjuka budskap på måndagseftermiddagen och under natten till tisdagen.

I kväll, svensk tid, talar Fed-chefen i Dallas, Robert Kaplan.

I eftermiddag blir det industriproduktion, NAHB:s husmarknadsindex och veckosiffrorna från detaljhandeln.

Amerikanska produktionsdata har överraskat negativt hittills i år; efter -0,4 procent i januari steg industriproduktionen blott 0,1 procent i februari, under väntade +0,4 procent. 

För tillverkningsindustrin har utvecklingen varit än sämre; -0,5 procent i januari följdes upp med -0,4 procent i februari. Marsstatistiken väntas dock visa en bättre utveckling, +0,3 procent för såväl industriproduktionen samt för produktionen i tillverkningsindustrin.

På valutamarknaden handlas euron kring 1:13 mot dollarn, medan dollarn i sin tur handlas strax under 112 mot yenen.

Kronan är stabil mot både euron och dollarn.

Aussiedollarn har försvagats mot USA-dollarn efter förhållandevis mjuka signaler i protokollet från Reserve Bank of Australias (RBA) policymöte den 2 april.

RBA-protokollet visade att ledamöterna diskuterade räntesänkningar vid mötet, och även om slutsatsen blev att det inte fanns starka skäl för någon justering på kort så var beskedet också att det var osannolikt att räntan skulle behöva höjas under perioden framöver.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies