ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Euron klättrar i trevande inledning på veckan

Europaräntorna visar små förändringar under måndagen som präglas av minskad aktivitet då USA har helgstängt. Dollarn har stärkts något mot yenen medan euron är svagt upp från fredagen. 

"Generellt är humöret relativt positivt på utsikterna för handel… Vi har en bakgrund av rätt hygglig tillväxt och Fed har satt räntehöjningarna på vänteläge", sade Adam Cole på RBC Capital Markets till Reuters. 

President Donald Trump sade i fredags att diskussionen med Kina går "extremt bra", och "vi är mycket närmare" ett avtal än någonsin tidigare. Handelssamtalen återupptas den här veckan i Washington. 

Parallellt med att Kina/USA-samtalen kan gå mot en lösning så väcks frågan om Trump är redo att gå vidare med biltullar mot i första hand EU. 

"Risken för att tullar mellan EU och USA kommer att komma är relativt hög, jag skulle säga mer än 50 procent. Trump verkar ha ett reellt problem med tyska bilar", sade Jürgen Pieper på Bankhaus Metzler till Bloomberg News. 

Trump tog i helgen emot en rapport om huruvida importerade fordon utgör ett hot mot landets nationella säkerhet, vilket skulle kunna leda till att USA inför tullar.

Handelsdepartementet inledde sin undersökning i maj under sektion 232, samma som administrationen använde sig av förra året för att belägga stål och aluminiumimport med tullar.

Hotet om biltullar har legat på is medan EU och USA förhandlar om bland annat sänkta tullar på industrivaror, men dessa har inte riktigt tagit fart. 

Lobbyorganisationer i USA har samtidigt agerat kraftfullt mot biltullshotet, bland annat har Center for Automotive Research varnat för 366.000 förlorade jobb i USA. 

Commerzbank noterar att EU:s export av bilar och bildelar till USA uppgick till 62,5 miljarder dollar under 2017, och att Tyskland står för cirka 30 miljarder av dessa, medan den tyska importen står för drygt 8 miljarder. 

Även om exporten minskat sedan dess och flera företag lagt produktion i USA så är detta "handelsnetto" på 22 miljarder dollar en "törntagg" för Trump.

I dag, måndag, har USA-marknaderna stängt på grund av firande av Presidents Day, men senare i veckan väntar bland annat en del bostadsstatistik, Philadelphia Fed Index och orderingången på varaktiga varor. Mest fokus väntas dock riktas mot Federal Reserves protokoll från det senaste räntemötet, som publiceras på onsdagskväll, svensk tid.

I Europa sade ECB-rådsledamoten Francois Villeroy Galhau i en intervju med spanska tidningen El Pais att avmattningen i den europeiska ekonomin är "signifikant" och att ECB skulle kunna ändra sin ränteguidning om det blir tydligt att situationen inte är tillfällig.

En liknande varning kom i fredags från direktionsledamoten Benoit Coure, om att den ekonomiska inbromsningen är starkare och bredare än vad ECB räknat med, och banan för inflationen kommer att bli flackare och ECB måste anpassa sig till det.

Senare i veckan kommer tyska IFO-index och preliminärt PMI-utfall för februari.

Pundet har återhämtat sig något till över 1:29-nivån mot dollarn på måndagen, efter att ha tappat successivt med över 3 procent under tre veckors tid i spåren av ökad brexitosäkerhet.

Vice premiärminister David Lidington sade till BBC Radio på måndagen att även om det kommer att bli svårt att öppna brexitavtalet och få till lagligt bindande förändringar så har de senaste mötena mellan brittiska ministrar och EU-företrädare varit "produktiva".  

Utrikesminister Jeremy Hunt sade att det nu är en kritisk period för brexit och båda sidor måste visa förtroende och visioner. 

Fler möten är inplanerade under veckan som kommer. På måndag ska kommissionens chefsförhandlare Michel Barnier träffa brexitminister Steve Barclay och senare väntas åter Theresa May träffa EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. 

För svensk del ligger fokus på tisdagens KPI-utfall för januari, där KPIF-inflationen antas stiga till 2,3 procent, en tiondel under Riksbankens prognos. 

Svenska räntor är svagt ned i veckans inledning medan kronan stärkts 4 öre mot dollarn sedan fredagen. Nettorörelsen mot euron är marginell. 

Valueguards bostadssiffror visade en säsongsrensad nedgång med 1,4 procent i januari. Analytiker noterade att det var ett osedvanligt svagt utfall för årets första månad. 

Danske Bank noterade att Stockholm var särskilt svagt och anser att utvecklingen är i linje med deras prognos om att bostadspriserna ska ned 5-10 procent till innan botten är nådd.

Andra bedömare ser en fortsatt utplaning. Nordea skrev att en skakig börs och svagare ekonomiska utsikter kan ha påverkat hushållen negativt. Utbudet av bostäder har dock börjat sjunka och arbetsmarknaden är fortsatt väldigt stark. Dessutom är räntorna låga och nästa räntehöjning avlägsen. 

"Så det finns inget starkt skäl till varför bostadspriserna skulle sjunka nu", skriver Nordea.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies