ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Euron får stöd av uppgifter om nya stimulanser

Europaräntorna följde de amerikanska uppåt på måndagen då börserna steg på hopp om nya stimulanser från regeringar och centralbanker. Euron fick visst stöd av nya uppgifter om tyska stimulanser och stärktes mot dollarn. Kronan stärktes något mot både dollarn och euron.

Den tyska tioårsräntan var upp 7 punkter till -0,64 procent, medan den svenska tioåringen stängde 9 punkter högre på -0,34 procent. 

I helgen uppgav Tysklands finansminister Olaf Scholz att regeringen kan komma att överväga stimulanser om 50 miljarder euro om det blir en ekonomisk kris. Han ser inte en sådan som nära förestående, men läget har försämrats.

"Det största problemet är osäkerhet, inklusive det som skapats av handelskriget mellan USA och Kina", sade Scholz.

Och vid lunchtid på måndagen rapporterade Bloomberg News, med hänvisning till källor, att den tyska regeringen förbereder stimulansåtgärder i händelse av en kris.

Programmet skulle, enligt källorna, utformas för att lyfta den inhemska ekonomin och hushållens konsumtion för att undvika omfattande arbetslöshet. Bland annat studeras incitament att förbättra energieffektiviteten i hemmen, gynna korttidsanställningar och lyfta inkomsterna genom sociala välfärdssatsningar.

Tyska Bundesbank varnade vidare i sin månadsrapport för att landets BNP kan komma att krympa även under årets tredje kvartal. Under andra kvartalen sjönk BNP med 0,1 procent, från kvartalet innan.

Om ekonomin krymper även under tredje kvartalet skulle det innebära att ekonomin är i teknisk recession, enligt den typiska definitionen.

Buba hänvisade i rapporten till den ihållande svaga utvecklingen för den tyska industrin och noterade samtidigt att det är oklart om även den inhemska ekonomin kan skadas.

De noterade vidare att inbromsningen under det senaste året redan har gjort avtryck på arbetsmarknaden, där sysselsättningen ökat i en "signifikant långsammare" takt under andra kvartalet samtidigt som löneökningstakten var "noterbart lägre".

På temat brexit sade den brittiske finansministern Sajid Javid i The Times att det kan vara läge att se över budgetreglerna i en ny räntemiljö.

"Det är uppenbart för mig att när vi har några av de lägsta räntenivåerna på statens skuld som detta land någonsin har sett, så skulle jag inte göra mitt jobb om jag inte allvarligt tänkte på hur vi ska använda (detta tillfälle)", sade han. 

EU-kommissionens talesperson Natasha Bertaud sade vid en pressbriefing på måndagen att EU är redo för en avtalslös brexit, och det är Storbritannien som kommer att drabbas hårdast i ett sådant scenario.

Åtgärder i Kina under helgen bidrog till en lite mer positiv inledning på veckan. Kinas centralbank, PBOC, uppgav att de kommer att börja publicera en ny referensränta, LPR, för bankerna som i förlängningen kan leda till lägre utlåningsräntor.

I förra veckan kom statistik som data som pekar mot en inbromsning i Kina ekonomin, som också påverkats av handelskriget. 

USA:s president Donald Trump sade i helgen att han inte är redo att sluta ett handelsavtal med Kina ännu, men hans rådgivare Larry Kudlow och Peter Navarro lät lite mer optimistiska om samtalen med Kina. Alla tre avfärdade med emfas oron för att USA är på väg in i en recession, pådrivet av handelskriget.

Statistik på måndagen visade att euroområdets definitiva KPI-utfall för juli reviderades ned till 1,0 procent, från preliminära 1,1 procent, som också var analytikernas prognos. Kärn-KPI kom in på väntade 0,9 procent.

Här hemma meddelade SCB på måndagsmorgonen att industrins lager ökade 0,7 procent under andra kvartalet, eller 1,8 miljarder kronor, från kvartalet före.

Totalt, inklusive handeln, minskade svenska företag sina lager med 3,6 miljarder kronor, motsvarande en nedgång med 0,7 procent.

Bostadsstatistik från Valueguard visade att bostadspriserna i Sverige sjönk 0,3 procent i juli jämfört med föregående månad. Säsongsrensat var priserna oförändrade, enligt Valueguards HOX-index.

Bostadspriserna har sjunkit 0,1 procent under den senaste tremånadersperioden och stigit 2,2 procent under de senaste tolv månaderna.

USA-räntorna steg också på måndagen, med tioårsräntan 6 punkter upp till 1,60 procent, jämfört med svensk stängning i fredags.

På valutamarknaden handlades euron på eftermiddagen strax över 1:11 mot dollarn, upp från 1:1073 vid fredagens svenska stängning, medan dollarn å sin sida  stärkts till 106:51 mot yenen (106:24).

Kronan blev 2 öre starkare till 9:66 mot dollarn och var stabil kring 10:73 mot euron.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies