ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Dollarn tappar något

USA-räntorna har sjunkit tillbaka något och dollarn tappat marginellt mot yen och euro under fredagen. Asienbörserna är överlag upp. 

”Många aktörer har intagit en attityd av att vänta och se givet avsaknaden av färska handelsimpulser inför jobbrapporten och Feds policymöte. Men uppenbarligen är humöret relativt positivt”, sade Yasuo Sakuma på Libra Investments till Reuters.

Oljepriserna har sjunkit tillbaka något. Opec-delegaterna lämnade Wien-mötet utan avtal på torsdagen, även om de i princip tycks eniga om en ytterligare produktionsbegränsning om 500.000 fat per dag. Detaljer om landfördelning och implementering kvarstår, och samtalen inom den bredare gruppen Opec+ fortsätter på fredagen.  

Handelsförhandlingarna mellan USA och Kina är annars fortsatt i blickfånget även om det inte finns så mycket konkret att ta på, förutom det faktum att deadline den 15 december kommer närmare. Det är då Trump-administrationen flaggat för tullar på återstående importvaror från Kina, knappt 160 miljarder dollar. 

Donald Trump sade under torsdagen att USA har ”väldigt bra samtal” med Kina och att ”något kan hända” angående en lösning innan den 15 december.

”Saker ser lite mer positiva ut, men det kan ändras snabbt. Vi förväntar oss att handeln ska dominera narrativet under nästa vecka då vi närmar oss deadline”, sade Michael Reynolds på Glenmede Trust till Bloomberg News.  

Japanska räntor stiger 1-2 punkter på fredagen, med den tioåriga statsobligationen på -0,02 procent. 

På fredagens agenda står bland annat tysk industriproduktion och svenskt produktionsvärdeindex, men huvudnummer blir den amerikanska jobbrapporten i eftermiddag. 

Väntat är en ökning med 183.000 sysselsatta i november, jämfört med +128.000 i oktober, enligt Bloomberg News prognosenkät. Arbetslösheten väntas ligga kvar på 3,6 procent och löneökningstakten vara oförändrad på 3,0 procent. 

ADP rapporterade i veckan endast +67.000 sysselsatta i privat sektor, vilket fått Deutsche Bank att dra ned sin prognos och spå totalt +145.000. 

De noterar att arbetsmarknadsdepartementet bedömde att strejken vid General Motors tog bort 46.000 jobb från oktober, vilket gör att novemberutfallet bör ökas med motsvarande tal. Fordonsdelen såg däremot en minskning med 42.000 i oktober så strejken tycks inte ha gett andrahandseffekter i sektorn.

Exklusive GM-effekten så väntas därmed cirka +100.000 i privat sektor. Snittet de senaste tre respektive sex månaderna ligger på 154.000 respektive 138.000.

Fed kommer troligen att se till tvåmånaderssnittet för att jämna ut GM-effekterna, och revideringarna kommer att bli viktiga. Vid det förra FOMC-mötet i oktober talade Jerome Powell om att det skulle krävas en ”betydande omvärdering” av utsikterna för att ändra policyhållning.

”Vi tror fortsatt att Fed håller oförändrat nästa vecka, men skulle jobbsiffran för november visa på en betydande besvikelse i linje med ADP, så kan det inverka på tonen i uttalandet och Powells presskonferens”, skriver Deutsche Bank.

Fed-mötet avslutas på onsdagen och analytikerna är eniga om att Fed lämnar styrräntan oförändrad på 1,5-1,75 procent. Det är också vad terminerna i Fed funds indikerar. 

Förutom Fed-möte och handelsdeadline har marknaden att se fram emot det brittiska valet nästa vecka, den 12 december.

Premiärminister Boris Johnson lade på torsdagen fram sitt program för sina första 100 dagar vid makten vid en valvinst, inklusive en ny budget och att leverera brexit till den 31 januari. Han lovade även att säkra ett handelsavtal med EU innan slutet på 2020. 

Pundet har planat ut på en högre nivå runt 1:3160 mot dollarn, efter att ha stärkts 2,5 procent på en vecka på förväntningar om en klar seger för Tories i valet.  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer