ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Amerikanska räntor sjunker

Amerikanska räntor har sjunkit några punkter efter onsdagens svenska stängning samtidigt som dollarn är något starkare. Dollarn har studsat från 11-veckorslägsta nivåer efter att flera andra valutor tappat. 

”Tack vare svaga europeiska valutor har dollarn lyckats stiga, även om senaste inflationssiffran ökade förväntningarna för en Fedsänkning”, sade Takuya Kanda vid Gaitame.Com Research Institute, till Reuters. 

Amerikanska KPI-inflationen var 1,8 procent i maj, mot förväntningar om 1,9 procent. Kärn-KPI ökade 2,0 procent i maj, även den 0,1 procenenhet svagare än väntat. 

”Marknaden ser nu penningpolitiska lättnade från Fed som en självklarhet. Dollarn kommer fortfarande vara en relativt högavkastande valuta även efter en räntesänkning eller två”, sade Takuya Kanda. 

Euron tappade på onsdagen efter att Donald Trump på onsdagen flaggat för att han överväger sanktioner med anledning av det ryska gas pipelineprojektet Nord Stream 2 och varnade Tyskland för att bli beroende av Ryssland för energi. 

USA:s energiminister varnade i maj för att sanktioner mot företag involverade i projektet var på gång. 

Samtidigt tappade pundet efter att brittiska parlamentet röstade ner ett försök att blockera en avtalslös brexit. 

Ledamöter från oppositionspartiet Labour hade försökt ta kontrollen över parlamentets agenda från regeringen, parlamentet röstade dock ned förslaget med sifforna 309 mot 298. Förslaget hade gett no deal-motståndare garanterad tid i parlamentet den 25 juni för att introducera lagförslag. 

”Det här är bara början, inte slutet på våra försök att blockera no deal”, sade Labours brexit talesperson Keir Starmer efter omröstningen. 

Vid en gemensam pressträff med Polens president på onsdagen sade Donald Trump att det inte fanns någon deadline för införandet av importtullar på ytterligare kinesiska varor till ett värde om 325 miljarder dollar. 

”Jag har ingen deadline. Min deadline är det som är här uppe. Vi löser en deadline. Ingen kan riktigt lösa det”, sade han och pekade mot sitt huvud.

Trump har tidigare sagt att han skulle fatta ett beslut efter G20-mötet i Japan som äger rum i slutet av juni.

”Jag tror vi kommer nå ett avtal med Kina. Vi har en väldigt god vänskap, även om det är lite retligt just nu, som man kan vänta sig. Jag tror de verkligen måste få till ett avtal”, sade han.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies