Annons

Räntan på den amerikanska tioåringen faller tillbaka under 1,5 procent

USA-tioårsräntan har fallit tillbaka under 1,50 procent sedan måndagseftermiddagen. Investerare antar en försiktighet medan omikron-viruset gäckar. På valutamarknaden är euro något förstärkt överlag.

Innehåll från BiometriaAnnons

Biometria effektiviserar skogsbranschen med AI

Fotot ägs av Biometria.
Fotot ägs av Biometria.Foto:Jonas Clefström

Genom att kombinera AI med data från mätpunkter inom skogen har Biometria möjliggjort för en mer digitaliserad mätprocess. Resultatet har blivit en tids- och mer kostnadseffektiv lösning som gynnar hela skogsnäringen.

Den svenska traditionen med virkesmätning har funnits i 130 år. Genom åren har den bytt riktning från mätning vid flottningsavlägg och bilvägar till mätning vid industrier och virkesterminaler. De senaste tio åren har förändringen tagit ytterligare en ny riktning, där delar av mätningen sker digitalt på distans. Det allra senaste är ett tekniksprång där AI-stöd introducerats för att i högre grad automatisera virkesmätningen. 

Inom svensk skogsnäring finns en lång tradition av samarbete som ständigt möjliggör för vidare utveckling. Biometria är en medlemsstyrd organisation som erbjuder tjänster och driver utvecklingen och digitaliseringen framåt i sitt verksamhetsområde, vilket sträcker sig från avverkning i skogen till inmätning vid industrin. Biometria bygger på ett världsunikt samarbete kring opartisk mätning av råvara och samordning av skogsdata. 

Nya system möjliggör för vidare utveckling

Den stora teknikutveckling som sker i samhället skapar nya möjligheter att optimera processer och skapa nya tjänster. Med VIOL 3, ett av Sveriges största IT-projekt, avser Biometria föra utvecklingen inom skogsnäringen framåt. Genom en ny systemmiljö skapas helt nya förutsättningar till fortsatt arbete med avancerad dataanalys och AI-utveckling. 

Tanja Keisu, Teamledare för innovationsavdelningen Labs på Biometria säger att fokus så här långt primärt varit att introducera AI i Biometrias mätningsprocess. 

– Denna utveckling har varit driven av en stor efterfrågan på effektivisering från våra kunder, det är också ett område där vi väntar stora pensionsavgångar. Framledes är det intressant att titta närmare på hur AI-teknik kan introduceras till analyser och optimeringar av exempelvis avverkningar och transporter, vilket i sin tur kan minska koldioxidutsläpp och kostnader samt leda till ett ännu bättre råvaruutnyttjande. 

Vikten av kunskap

I Biometrias AI-utveckling har användarna av AI-verktygen varit högst delaktiga, detta genom att bidra med en detaljerad verksamhetskunskap samt genom tester och utvärdering av resultaten. Tanja Kaisu menar att det kommer bli spännande att se hur utvecklingen kommer avancera i framtiden.

– Utvecklingen med AI går snabbt, titta bara på introduktionen av ChatGPT där världen än så länge bara skrapat på ytan av möjligheter. Hur lösningar som baseras på nuvarande kunskap ska vidareutvecklas är extra spännande. 

Även om Tanja Kaisu ser de positiva möjligheterna med en fortsatt digital utveckling menar hon att den mänskliga faktorn blir fortsatt vital för att framstegen inte ska stagnera.

– Samhället får inte riskera att nå en platå i utvecklingen genom att bygga framtida lösningar på endast AI-genererade data som utvecklats av kunskap från nutiden. Personer med detaljerad kunskap och stor kreativitet blir allt viktigare för en fortsatt framtida utveckling, avslutar hon. 

Läs mer om Biometria här!

Fakta
Biometrias 850 medarbetare har tillsammans som uppdrag att med virkesmätningen som grund kvalitetssäkra skogsnäringens affärer och möjliggöra en datadriven och hållbar utveckling. Förutom AI arbetar Biometria också med ett av Sveriges största IT-projekt, VIOL 3, ett projekt Biometria gör för hela skogsnäringen.

Mer info och kontaktuppgifter finns på vår hemsida: www.biometria.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Biometria och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera