Akavia bildades i januari 2020 av Jusek och Civilekonomerna och samlar i dag 130 000 ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Som medlem har du inte bara tillgång till inkomstförsäkring och individuell rådgivning, utan också Sveriges bästa lönestatistik för akademiker.
It-branschen har en kompetensbrist, vilket ger it-akademikerna ett bra läge i löneförhandlingen.
– Lönenivåerna för systemvetare, programmerare och andra it-akademiker ändras i takt med branschens snabba utveckling. Men generellt ser vi att ju mer specialiserad du är, desto högre lön kan du få. Specialistkompetens är svår att hitta särskilt inom vissa unika eller avancerade it-system och inom datasäkerhet, säger Caroline Lindeberg.
Expertens 10 bästa tips för högre lön
Vässar argumenten
I storstäderna är lönerna generellt högre och allra högst ligger Stockholm med en medianlön på 54 000 kronor i månaden. I Göteborg och Malmö/Lund är den cirka 7 000 kronor lägre på 47 900 respektive 47 000 kronor.
– I regel betalar också den privata sektorn mer. Men ibland kan statliga bolag matcha näringslivets löner, på grund av konkurrensen om de bästa talangerna i Stockholm.
Skillnaden mellan branscher är däremot inte så stor. Försäkringsbolag ligger högst med en medianlön på 57 500 kronor i månaden, jämfört med kommun samt regional förvaltning som ligger lägst med 44 400 kronor.
– Men det är först när du finfördelar lönestatistik och anpassar den till din egen situation som den blir riktigt spännande och användbar. Då blir den ett verktyg och kan på riktigt ge dig rätt argument till lönesamtalet. Du kan jämföra din lön med andra med samma utbildning och titel och även bryta ned statistiken på åldersgrupp, examensår, befattning, region och bransch, säger Lee Wermelin, ordförande i Akavia.
Två push-ups till!
Lee Wermelin betonar vikten av att ta lönesamtalet på allvar. Att läsa på, tänka efter – och ta hjälp av Akavias rådgivare.
– Vi anställda är generellt duktiga på att förbereda oss yrkesmässigt – vi är pålästa och kunniga. Men när det handlar om våra egna intressen är vi i regel sämre. Då behöver vi någon som pushar oss lite, som en personlig tränare som säger ”Kom igen, två push-ups till!”
Tänk också på att den enda stora möjlighet du har att ta större lönekliv är när du byter tjänst. Störst chans har du om du byter arbetsgivare, men även om du byter tjänst inom det nuvarande företaget och får nya arbetsuppgifter och mer ansvar. Missar du de tillfällena är det svårare att klättra i lön. Vid den generella, årliga lönerevisionen har du nämligen små chanser att höja lönen.
– Även den första ingångslönen är viktig – den kan till och med vara avgörande för din framtida löneutveckling. Men för den som är ny på arbetsmarknaden kan det vara svårt att veta vilken lön som är rimlig att begära. Då kan Akavia och vår färska lönestatistik och lönerådgivning vara till stor hjälp, säger Caroline Lindeberg.