1515
Annons

Qualcomms intäkter sämre än väntat – aktien faller i efterhandeln

Halvledarföretaget Qualcomm redovisar ett justerat resultat per aktie på 2:17 dollar för det brutna räkenskapsårets första kvartal.

Världsmarknadspriset på råolja stiger 3 procent

Foto:Carina Johansen

Världsmarknadspriset på råolja stiger 3 procent till 91:55 dollar per fat. Prisrörelsen kommer sedan det börjat spekuleras om ett beslut om kraftigt minskad produktion på ett möte mellan oljekartellen Opec, Ryssland och andra stora oljenationer.

Det diskuteras inför beskedet om att den produktionsminskning oljeländerna är på väg att besluta om – som görs för att hålla uppe oljepriset – kan bli 2 miljoner fat olja per dag, rapporterar Bloomberg med hänvisning till mötesdelegater. Men det finns även förslag om att sänka produktionen med 1-1,5 miljoner fat per dag, enligt delegater.

I praktiken kommer effekten av det nya kvotbeskedet från Opec och Ryssland inte att bli så stort då flera av de berörda oljeländerna redan på egen hand strypt sin produktion under befintliga kvotnivåer.

”Detta är ett viktigt möte”, säger Förenade arabemiratens energiminister Suhail al Mazrouei på plats i Wien, Österrike, där kvotmötet hålls.

En stor produktionsminskning från Opecländerna väntas hur som helst leda till en kraftig reaktion från Bidenregeringen, som inför mötet försökt få Opecländer som Saudiarabien att stoppa kraftiga neddragningar. Det ska enligt källor i Vita huset bland annat diskuteras ett amerikanskt embargo mot export av bensin, diesel och andra raffinerade produkter från USA som ett motdrag om Opec skär ner för mycket. 

Samtidigt är EU på väg att göra upp om ett nytt sanktionspaket mot Ryssland, som skulle kraftigt begränsa den ryska möjligheten att finansiera sitt krig i Ukraina med oljeintäkter. USA försöker samtidigt få allierade bland G7-länderna att införa ett pristak på rysk olja.

Prisökningarna på råoljemarknaden är dock långt från de toppnivåer för året kring 115 dollar per fat som uppnåddes i juni i år.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera