ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Qualcomm sågar EU:s miljardbot – tänker överklaga

Världens största chiptillverkare, Qualcomm, överklagar den miljardbot som under torsdagen utfärdades av EU:s konkurrensmyndighet. Myndighetens påståenden om att Qualcomms agerande varit ett kalkylerat priskrig för att eliminera konkurrenter saknar grund i både verklighet och marknadspraxis, skriver det amerikanska bolaget.

"Kommissionen lade åratal av utredning på två kunder, varav båda uttryckte sig i favör för Qualcomms chip inte på grund av pris utan på grund av att konkurrenternas chip var teknologiskt sämre", skriver Qualcomm efter att ha delgetts informationen om boten på motsvarande 2,5 miljarder kronor.

EU-kommissionens utredning mot Qualcomm gällde en affär där myndigheten slutligen kom fram till att chip sålts till kinesiska Huawei och ZTE till underpriser i ett försök att skjuta den brittiska smartphone-konkurrenten Icera i sank, ett bolag som 2011 förvärvades av amerikanska Nvidia. 

"Beslutet har inget stöd i lag, ekonomiska principer eller i marknadsverkligheten och vi ser fram emot överklagandeprocessen /…/ Icera såldes till Nvidia för hundratals miljoner dollar och konkurrerade i relevanta marknader flera år efter det påstådda marknadsmissbruket", säger vd Don Rosenberg.

Torsdagens böter kunde ha blivit slutpunkten på en 10-årig tvist om förseelser som av EU-kommissionen anses ha varit ämnade att krossa Icera. 

"Qualcomm agerade med prissättningsmekanismer för att förgöra en konkurrent. Det strategiskt uttänkta agerandet var att betrakta som konkurrensstörande och för att förhindra utveckling i marknaden, något som begränsade utbudet för konsumenter i en sektor som är djupt beroende av innovation", säger EU:s konkurrenskommissionär, Margrethe Vestager, i en kommentar.

Under fjolåret bötfälldes Qualcomm med 1 miljard euro. Då gällde utredningen betalningar som gjorts till Apple för att erhålla ensamrätt att sälja smartphone-chip till det Iphone-tillverkande bolaget. Det var en marknadstaktik som var inriktad på att underkuva konkurrenter som exempelvis Intel, kom EU fram till.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer