ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Pundet stabiliseras mot dollarn

USA-räntorna steg på måndagen, med den tioåriga statsobligationen upp till 1,80 procent. USA-börserna stängde på plus och Asienbörserna stiger på tisdagen (Tokyo stängt). Dollarn visar små förändringar.   

Lite mer lågintensiva handelsförhandlingar pågår och signalerna är fortsatt svagt positiva. 

Kinas vice premiärminister Le Yucheng sade på tisdagen att Kina och USA har gjort vissa framsteg i handelssamtalen, och att problem kan lösas om båda sidor respekterar varandra.

Världen vill att Kina och USA slutar sitt handelskrig. 

Donald Trump sade å sin sida vid ett regeringsmöte på måndagen att Kina indikerat att förhandlingarna rör sig framåt. ”De har börjat köpa” jordbruksprodukter, sade han men tillade att ”jag vill ha mer”. 

Målsättningen är fortsatt att parterna ska kunna skriva under ett avtal vid Apec-mötet i andra delen av november.

Pundet stärktes på måndagen, trots regeringens bakslag i helgen, och har därefter stabiliserats strax under 1:30-nivån mot dollarn. Sedan den 10 oktober, då Boris Johnson och Irlands premiärminister Leo Varadkar först signalerade att det börjat röra på sig om ett omförhandlat brexitavtal, har pundet stärkts över 6 procent. 

Regeringen tvingades på måndagen att lägga fram hela lagstiftningen, Withdrawal Agreement Bill (WAB), en komplex materia om 110 sidor med 125 sidor fotnoter. Detta ska nu lotsas igenom parlamentet på rekordkort tid.

 Premiärminister Boris Johnson väntas på tisdagskvällen, klockan 19 lokal tid, göra ett nytt försök att få igenom sitt brexitavtal, först genom en ”principomröstning” om avtalet. Enligt Financial Times beräkningar skulle regeringen kunna vinna denna ”principomröstning” med 320-315. 

Därefter ska parlamentet ta ställning till den korta tidtabellen för att säga ja till delarna. Om ja till detta, kan förslaget ändå möta hinder på vägen genom tillägg från oppositionen, bland annat om tullunion eller ny folkomröstning.

Enligt tidigare beslut ska Storbritannien lämna EU den 31 oktober, men regeringen har formellt begärt en senareläggning för att hinna behandla frågan i parlamentet. 

EU-kommissionen eller EU-ledarna har inte tagit ställning till detta ännu, men EU-parlamentet har skjutit upp den omröstning om brexitavtalet som de planerat till torsdagen. 

Pundet bedöms ha en fortsatt uppsida om en hård brexit kan undvikas. 

”Om underhuset skulle rösta för avtalet, så kan GBP/USD stiga mot 1:35 på medellång sikt. Storbritannien skulle därmed gå in i en övergångsperiod till 31 december 2020. Om de avvisar avtalet så kan GBP/USD stabiliseras runt 1:28, eftersom risken för en hård brexit ändå är låg. Ett nyval skulle vara nästa logiska steg”, sade Kim Mundy på CBA till Reuters. 

Kanadadollarn har bibehållit måndagens förstärkning, efter att premiärminister Justin Trudeau går mot seger i parlamentsvalet, om än att han kommer behöva förlita sig till andra partier för att sitta kvar. 

På tisdagens agenda står Richmond Fed index och försäljning befintliga bostäder från USA. I Storbritannien kommer CBI:s industritrender och från ECB Bank lending survey.

Makroagendan är ändå relativt tunn fram till torsdagen, då vi får tre räntebesked (Norges Bank, Riksbanken, ECB) och EMU-PMI.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer