1515

Pundet stabiliseras mot dollarn

USA-räntorna steg på måndagen, med den tioåriga statsobligationen upp till 1,80 procent. USA-börserna stängde på plus och Asienbörserna stiger på tisdagen (Tokyo stängt). Dollarn visar små förändringar.   

Innehåll från Genarps LådfabrikAnnons

Tips: Så väljer du rätt emballage – och bidrar till ökad hållbarhet

Emballage utgör en förutsättning för försäljning och leverans för ett företag.

Med rätt emballage kan företaget bidra till ökad hållbarhet och större miljöhänsyn.

– Genom att välja pallar, pallkragar och lock av trä från svensk skog för sitt emballage kan man vara säker på att man gjort ett bra miljöval, säger Johan Wester, VD på Genarps Lådfabrik.

Företag som producerar varor behöver olika typer av emballage vid leverans av färdig produkt, men också pallar och pallkragar för förvaring av material under produktionstiden.

Att välja emballage och pallmaterial av trä har en stor fördel ur hållbarhets- och miljösynpunkt jämfört med om det tillverkas i plast eller metall.

– Svensk skogsnäring är väldigt hållbar. För varje träd som avverkas planteras minst två nya vilket gör att volymen skog fortsätter att öka. Växande träd binder koldioxid vilket är bra för vår miljö, säger Johan Wester och tillägger:

– Trä en förnybart material och en del av en naturlig kretscykel. Dessutom går det åt mindre energi att tillverka en träpall än en plastpall.

Genarps Lådfabrik tar tillbaka gamla pallar

Genarps Lådfabrik tillverkar olika typer av emballage och lastpallar av svenskt trä. Men förutom att sälja till kund har de också ett producentansvar. Det betyder att de har en skyldighet att ta emot pallar som är trasiga eller som ska kasseras, något som de också kan betala för.

– Vi kan komma ut till arbetsplatsen och kvalitetssortera alla tompallar under ett par dagar i månaden eller enligt önskemål. Därefter fraktar vi bort dem och rensar upp så det blir rent och fint på arbetsplatsen. Dessutom så betalar vi för de gamla tompallarna. Det är ett bra sätt för ett företag att få kontroll över kostnaden för hanteringen av tompallar och undvika produktionsstopp, säger han.

De gamla pallarna som kan repareras iordningställs och säljs sedan på nytt som begagnade pallar. Även det är en del i kretsloppsengagemanget. Är pallarna för slitna så går de till förbränning.

En välskött pall med krage och lock har en livslängd på upp till 15 år, vilket också bidrar till att minska svinnet av emballage.

Har pallar blivit blöta för att de stått utomhus kan Genarps Lådfabrik erbjuda en palltork med rejäl kapacitet, vilket förlänger pallens livslängd.

Genarps Lådfabrik har stärkt sin miljöprofil ytterligare

En svensk standardpall i dag har måtten 1200 x 800 millimeter och håller för en belastning på 1000 kg. Den mer avancerade Europapallen har samma mått men håller för 1500 kg.

Men vill man som kund ha en specialbeställd pall kan Genarps Lådfabrik leverera det.

– Vi har gjort pallar som är 10 meter långa och 2 meter breda och som håller för 20 ton, säger Johan Wester.

För att ytterligare stärka sin miljöprofil ersattes under 2020 företagets sex dieseldrivna truckar med eltruckar. För verksamheten används i dag bara grön el, från sol-, vind- och vattenkraft.

Om Genarps Lådfabrik 

* GLF – Genarps Lådfabrik – är ett familjeföretag i 3:e generationen sedan 1938 med huvudkontor i Genarp i Lunds kommun. I Sverige är antalet anställda 35. 

* GLF har tre fabriker i Polen, i Slupsk, Koszalin och Mielec. Här är antalet anställda 80. 

* Koncernen omsatta förra året 146 Mkr. 

* GLF har följande certifikat: Pefc, Ispm 15, Iso 9001-14001.

Läs mer på www.glf.se

 

Mer från Genarps Lådfabrik

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Genarps Lådfabrik och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?