ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Pundet faller på brexitoro

Pundet tappar på måndagsmorgonen efter att det inte blev någon omröstning om premiärminister Boris Johnsons brexitavtal på lördagen. 

Regeringens försök i lördags att rösta igenom det nya avtalet i underhuset stoppades av ett tillägg, som fick 322 ja-röster mot 306 nej-röster.

Tillägget krävde att Storbritannien begär uppskov om utträdet ur EU tills all nödvändig lagstiftning är på plats. Syftet är att undvika en hård brexit.

Boris Johnson skickade motvilligt denna begäran på lördagskvällen och europeiska rådets ordförande Donald Tusk sade att han kommer att konsultera de 27 EU-ländernas stats- och regeringschefer ”de närmaste dagarna” om hur EU ställer sig till begäran.

Om underhuset godkänner avtalet väntas EU besluta om en kortare förlängning för att all lagstiftning ska komma på plats.

Om underhuset inte godkänner avtalet väntas en längre förlängning, kanske till den 31 januari. En möjlighet är också att förlängningen skulle kunna förkortas medan det löper, om avtalet antas och mindre tid behövs.

Dominic Raab, den brittiske utrikesministern, sade på söndagen att regeringen bedömer att den har tillräckligt stöd för avtalet i omröstningen som den enligt brittisk media avser hålla på måndagen.

Men det är osäkert om underhusets talman John Bercow kommer att tillåta omröstningen. 

Fortsättning följer…

Amerikanska räntor rör sig knappt i måndagens asiatiska handel. Tioårsräntan är upp 1 punkt till 1,76 procent.

Federal Reserves vice-chef Richard Clarida lämnade i ett tal på fredagskvällen dörren öppen för en tredje räntesänkning i följd och sade att utsikterna är fördelaktiga men att Fed kommer agera ”som lämpligt” för att bibehålla expansionen. 

”Den amerikanska ekonomin är i ett bra läge, och utsikterna är fördelaktiga”, sade han, men tillade att investeringarna har avtagit och att globala tillväxtprognoser fortsätter revideras ned. 

IMF underströk i sin slutkommuniké efter årsmötet i Washington behovet av att lösa existerande handelsspänningar och också stötta reformer av Världshandelsorganisationen, WTO, för att förbättra dess funktionssätt.

”Fri, rättvis och ömsesidig handel med varor och tjänster samt investeringar är nyckelmotorer för tillväxt och jobbskapande”, skrev IMF i sin kommuniké, rapporterar Bloomberg News.

Ett starkt internationellt handelssystem med regler som tar itu med nuvarande och framtida utmaningar skulle stötta tillväxten, enligt fonden. 

IMF uppgav att de kommer att samarbeta för att minska de förhöjda globala obalanserna genom makroekonomisk och strukturell politik som stöttar hållbar ekonomisk tillväxt.

Asiatiska börser är mestadels svagt upp på måndagen, med Japans Topix-index upp 0,5 procent, japanska räntor är marginellt upp och yenen har tappat en förstärkning under natten mot dollarn.

Statistik under natten visade att nedgången i Sydkoreas export tilltog de första 20 dagarna i oktober, -19,5 procent jämfört med samma period året före. Importen minskade med 20,1 procent.

I september minskade exporten 11,7 procent på årsbasis, medan importen minskade med 5,6 procent.

Även Japans export minskade, med 5,2 procent i september jämfört med samma månad året före. Analytiker hade förväntat sig en nedgång med 3,7 procent, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Importen minskade samtidigt med 1,5 procent, väntat var en nedgång med 2,8 procent.

I Kina steg priserna på nya bostäder 0,5 procent i september, jämfört med +0,6 procent månaden före. Jämfört med i september 2018 steg priserna 8,6 procent. 

Priserna på nya bostäder steg i 53 av Kinas 70 största städer i september jämfört föregående månad. Priserna sjönk samtidigt i 12 städer.

Kinas centralbank, PBOC, lämnade oväntat sin ettåriga referensränta LPR oförändrad på 4,20 procent i oktober, samma som i september.

Kinas nationella utvecklings- och reformkommission (NDRC) uppgav att Kina kan godta en något långsammare eller högre ekonomisk tillväxt och att de kan nå sina ekonomiska mål för helåret, enligt Bloomberg News.

På valutamarknaden handlas dollarn nu kring 108:5 mot yenen, oförändrat från i fredags eftermiddag, medan euron har stärkts en aning till 1:1159 mot dollarn.

Kronan är 2 öre starkare mot dollarn och 1 öre starkare mot euron.

Måndagens makroagenda är mycket tunn för amerikansk och europeisk del, med tysk PPI som en av få punkter.

Senare i veckan blir det dock mer intressant, både internationellt och här hemma.

Från USA kommer en hel del bostadsstatistik och i Europa bland annat preliminär PMI för oktober från en rad länder och tyska IFO-index.

På torsdag lämnar såväl Riksbanken, Norges Bank som ECB räntebesked.

Här hemma släpper Riksgälden i veckan en ny prognos och SCB statistik över detaljhandeln och hushållsutlåningen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer