Profiltunga Fastators bolag drar sig ur affär med Diös – får inte finansiering
Carl Bildt, Ulf Adelsohn och Björn Rosengren.
Point Properties som ägs av Fastator, ett investmentbolag med fokus på fastigheter, kommer inte fullfölja ett förvärv av sex fastigheter från Diös som presenterades i slutet av mars. ”Det rådande finansiella världsläget gör det inte möjligt att på marknadsmässiga villkor få finansiering”, skriver Point Properties i ett pressmeddelande.
Viktor Mölne
Text
Innehåll från Tekniska Högskolan i JönköpingAnnons
700 företag väljer uppstickaren i Jönköping
Med Campus mitt inne i centrala Jönköping, på anrik industrimark där Jönköpings Mekaniska Verkstad en gång låg, har Tekniska Högskolan skapat en attraktiv mötesplats för studenter, forskare och företag.
Ålder är inte det som avgör attraktionskraften hos en högskola. Tekniska Högskolan i Jönköping har knäckt koden för ett framgångsrikt samarbete med näringslivet – i utbildning, forskning och praktisk tillämpning.
–Bara under 2021 samverkade vi med 700 företag, säger forskningschef Salem Seifeddine och samverkanschef Linda Bergqvist.
Tänk tanken att du som företag, inom loppet av bara några dagar, skulle kunna få hjälp att skräddarsy en multidisciplinär forskargrupp som stöttar dig i arbetet med att ta fram en ny produkt. Och att forskarna finns med genom produktutvecklingens alla faser tills produkten presenteras på marknaden. Är det ens möjligt?
– Ja, i vår värld är det faktiskt så det fungerar. Att ta fram smartare produkter, processer och tjänster i nära samverkan med industrin är vår unikitet som vi brukar sammanfatta med begreppet ”kunskapsintensiv produktrealisering”. När Tekniska Högskolan i Jönköping bildades för 30 år sedan var det just med ambitionen att säkra utvecklingen och kompetensförsörjningen för den regionala industrin. Det brobyggandet har fortsatt och i dag har vi en unik närhet mellan utbildning, forskning och företagande, berättar Salem Seifeddine som är forskningschef.
Samarbeten av riksintresse
Nästan all forskning vid Tekniska Högskolan i Jönköping sker tillsammans med industrin. Under 2022 är 100 företag, såväl stora bjässar som små och medelstora företag, aktiva i olika forskningsprojekt. Och räknar man alla de företag som på något sätt har valt att samverka med Tekniska Högskolan, till exempel genom att erbjuda studenterna näringslivsförlagd praktik eller examensjobb, så är drygt 700 företag engagerade i Jönköpings eget utbildnings- och forskningsnav.
Jämfört med många andra etablerade tekniska lärosäten i Sverige kan Tekniska Högskolan i Jönköping betraktas som relativt ung. Men attraktionskraften i konceptet har varit stark, och i dag är samarbetena med näringslivet av riksintresse.
–Vi har vetenskapliga styrkor som är attraktiva för företag som står inför komplexa industriella utmaningar och som vill utveckla innovativa lösningar. På det sättet bidrar vi till en hållbar samhällsutveckling både regionalt och nationellt, konstaterar Salem Seifeddine.
Förtroendet ledde till fler jobb
Som ett exempel nämner han den satsning som Tekniska Högskolan redan vid starten gjorde på att bli ledande inom gjutna metaller och processer – självklart med utgångspunkt i industrins behov. Satsningen gjordes tillsammans med Volvo, Scania och Gjuteriföreningen. Samarbetet ledde till framtagningen av nya innovativa gjutna metaller och gjutprocesser. Ambitionen var att driva transportbranschens hållbarhetsarbete.
– Våra gemensamma ansträngningar har bland annat lett till investeringar i nya fabriker och många nya arbetstillfällen.
Om Tekniska Högskolan i Jönköping Tekniska Högskolan i Jönköping är en av landets största utbildare av högskoleingenjörer. Utbildningarna drivs i nära samarbete med industrin för att studenterna ska få en utbildning anpassad till marknadens behov.
Tekniska Högskolan bedriver forskning inom kunskapsintensiv produktrealisering med KK-stiftelsen som en viktig finansiär. Besök vår hemsida ju.se/jth