ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Prispress i Kina tynger Volvo Cars marginaler

  • Foto: Tomohiro Ohsumi

Volvo Cars lyckades öka försäljningen i bland annat Kina trots en svagare bilmarknad under det första kvartalet. Prispress på marknaden tynger dock fordonstillverkarens marginaler och pressen lär bestå enligt vd Håkan Samuelsson.

Volvo Cars försäljning ökade med 9,4 procent på årsbasis till 161.320 enheter till slutkunder under årets första kvartal. Grossistförsäljningen ökade med drygt 7 procent till 166.353 fordon. Nettointäkterna steg 10,7 procent till 62.910 miljoner kronor.

Rörelseresultatet sjönk dock med 19,3 procent jämfört med fjolårets första kvartal till 2.919 Mkr. Bruttomarginalen försvagades med 1 procentenhet till 19,1 procent.

Enligt vd Håkan Samuelsson beror det svagare resultatet på en ökad prispress, framför allt på den kinesiska marknaden. Han uppger också att Volvo Cars fortsatt har siktet inställt på att ta marknadsandelar trots att bilmarknaden pressas av både osäkerhet kring konjunkturen och höjda importtullar.

”Som en konsekvens kommer marginalerna vara fortsatt under press vilket är anledningen till att vi intensifierar vår fokus på synergier och åtgärder för att dämpa kostnaderna”, skriver Håkan Samuelsson.

Försäljningsökningen var svagast i Kina där antalet sålda enheter till slutkunder ökade med knappt 4 procent till 29.886 fordon. Samtidigt minskade den kinesiska bilmarknaden med 10 procent under det första kvartalet. I rapporten uppger Volvo Cars att den kinesiska efterfrågan på premiumbilar stod stabilt och ökade med 1 procent.

I USA och Europa var ökningen knappt 10 respektive 9 procent medan försäljningen på övriga marknader ökade med närmare 20 procent på årsbasis. I Europa ledde lägre efterfrågan i framför allt Italien, Spanien och nederländerna till att bilmarknaden minskade med 3,2 procent under kvartalet medan den amerikanska marknaden minskade med 2,5 procent.

Totalt minskade produktionsvolymen något med 0,4 procent till 174.904 fordon.

Vad gäller utsikterna för 2019 spår Volvo Cars fortsatt tillväxt i försäljningen och intäkterna. Marginalerna väntas vara fortsatt under press medan investeringarna väntas minska något.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer