ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

EQT:s notering rejält övertecknad – så mycket är bolaget värt

Priset per aktie i Wallenbergsfärens riskkapitalbolag EQT:s hajpade notering landar på 67 kronor, det framgår av ett pressmeddelande. Det är i den högre delen av intervallet på 62-68 kronor som tidigare kommunicerats.

På tisdagen är det dags för årets kanske mest spännande börsnotering då det är första handelsdag för riskkapitalbolaget EQT. Priset på 67 kronor per aktie innebär att EQT värderas till 63,8 miljarder kronor. Erbjudandet övertecknades enligt bolaget mer än 10 gånger.

EQT får i samband med noteringen över 40.000 aktieägare, enligt pressmeddelandet. Bolaget tillförs i samband med emissionen runt 5,8 miljarder kronor, före avdrag för noteringskostnader.

”Börsnoteringen av EQT AB har nu nått mållinjen men vi ser det mer som en vätskestation på väg in i framtiden. Under noteringsprocessen har vi träffat investerare från hela världen och vi är stolta över att välkomna en stark investerarbas som kommer att stödja EQT:s tillväxtagenda när vi nu blir ett noterat bolag”, skriver EQT:s styrelseordförande Conni Jonsson i pressmeddelandet. 

EQT:s vd Christian Sinding kommer till Di TV:s Börsmorgon klockan 8.45 för att berätta mer om noteringen och hur den påverkar EQT framåt.

Wallenbergsfärens maktbolag Investor meddelar i ett separat pressmeddelande att de har sålt sin pro-rata för att säkerställa free float av aktien. Investors ägande efter försäljningen uppgår till 18,5 procent, en post värd nära 12 miljarder. Försäljningen innebär ett tillskott till investors kassa på 1,6 miljarder kronor.

Investor kan också under oktober månad sälja ytterligare maximalt drygt 2,4 miljoner aktier, av sina nära 177 miljoner aktier, till noteringskursen beroende på rådgivande bankers nyttjande av överteckningsoptionen. Investor konstaterar i pressmeddelandet att bolagets engagemang i EQT är långsiktigt.

Di har tidigare skrivit att det är bäddat för en succédebut på börsen men att en dystrare utveckling väntar när noteringsruset har lagt sig.

Sedan tidigare har EQT kommunicerat att de ska dela ut 2,25 kronor per aktie under 2020, det motsvarar en direktavkastning på drygt 3 procent. Utdelningen innebär främst ett guldregn för de gamla aktieägarna, vilket Di tidigare har rapporterat om

I början av juli kunde också Di avslöja hur ägandet i EQT var fördelat, enligt aktieboken vid det tillfället. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer