1515
Annons

Prime Living vill skjuta upp obligationslån på 900 Mkr – annars hotar konkurs

Likviditetsbristdrabbade bostadsutvecklaren Prime Living vill skjuta upp förfallodatum på tre obligationslån på totalt 900 Mkr i en ny återkapitaliseringsplan som presenterades på fredagen. 

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Så hjälper Sveriges science parks företag att vara relevanta på sikt

Science parks för samman offentlig sektor, akademi och industri och fungerar som en plattform för större innovations- och utvecklingsprojekt. Syftet med många av de gränsöverskridande samarbeten som uppstår är att bidra till den hållbara omställningen.

– Vi ser till att den forskning som finns om hållbarhet når en bredare målgrupp, säger Robert Kingfors, vd på Södertälje Science Park.

Läs mer om branschorganisationen för science parks och inkubatorer, SISP 

När Sveriges första science parks bildades för cirka 40 år sedan var fokus att skapa en plats i närheten av universitet och lärosäten där akademi och näringsliv kunde mötas för att laborera och driva olika projekt tillsammans. Idag jobbar landets science parks även mycket med affärsutveckling.

– Det handlar om att gynna svenska bolags tillväxt i samhället, och då framförallt bolag som kan bidra till en hållbar omställning, förklarar Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.
Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Hållbar produktion

Södertälje Science Park, vars huvudpartners och grundare är AstraZeneca, KTH, Scania och Södertälje kommun, är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver parken olika affärsutvecklingsprogram med hållbarhetsfokus.

– Ett exempel är projektet Liften där vi samlar företag som vill ha hjälp med att identifiera sina utvecklingsbehov och lära sig hur de blir mer hållbara. Det kan handla om allt från att skapa mer hållbara produkter och tjänster till att bli mer ekonomiskt hållbara, säger Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd, och tillägger:

– Att inte arbeta med hållbarhetsfrågan som företag kan innebära att man plötsligt inte har något existensberättigande på marknaden. Programmet blir därför ett sätt att hjälpa företag att fortsätta vara relevanta på sikt.

Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.
Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.

Nationella och internationella samarbeten

I dag finns det en ambition från Sveriges politiska beslutsfattare, storbolag och akademi att få igång ett förändringsarbete med hållbarhet i fokus på bred front. Johan Ödmark och Robert Kingfors menar att landets science parks roll blir att fungera som spindeln i nätet.

– Därför är viktigt att vi tittar på hur vi kan kombinera en lokal och regional tillväxt med att göra nytta nationellt och internationellt. Det är bara genom breda samarbeten som science parks kommer att vara relevant för finansiärer och intressenter också i framtiden. Då syftar jag även på samarbeten mellan våra medlemmar där vi redan i dag ser stora synergier, säger Johan Ödmark.

Läs mer om Södertälje Science Park, mötesplatsen för hållbar produktion 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Kurskollapsade Bico rusar tvåsiffrigt efter insynsköp

Foto:Dino Soldin

Det kurskollapsade medicinteknikbolaget Bico rusar nära 20 procent på Stockholmsbörsen efter ett insynsköp på onsdagskvällen.

Bengt Sjöholm, som sitter som styrelseledamot i Bico, har köpt 50.000 aktier i bolaget för knappt 1,6 miljoner kronor. Därmed uppgår hans innehav nu till nära 320.000 aktier, enligt ägardatatjänsten Holdings.

Vid klockan 10.30 är Bicoaktien upp 17 procent.

I samband med en vinstvarning i mitten på juli kollapsade Bico, som tidigare gick under namnet Cellink, på Stockholmsbörsen med ett kursras på drygt 60 procent. 

Bico hade ett urstarkt 2020 och första halvår under 2021. Den 5 augusti 2021 bytte aktien händer för som mest 630 kronor efter att ha rusat mer än 160 procent under året. Börsvärdet uppgick då till cirka 40 miljarder kronor. Sedan toppnivån är aktien ned drygt 94 procent, börsvärdet uppgår i dag till cirka 2,4 miljarder kronor.

Bicos nästa delårsrapport presenteras den 9 november. Största ägare är vd:n och medgrundaren Erik Gatenholm som kontrollerar 15 procent av kapitalet och 22,2 procent av rösterna.

Erik Gatenholm kritiserades i våras av finanschefen Gusten Danielsson som hastigt lämnade sin post och samtidigt sa att han inte anser att Erik Gatenholm är rätt ledare för bolaget.

Läs även: Bicos vd: ”Får återbygga förtroende genom att visa på resultat” 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera