ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Prime Living vill skjuta upp obligationslån på 900 Mkr – annars hotar konkurs

Likviditetsbristdrabbade bostadsutvecklaren Prime Living vill skjuta upp förfallodatum på tre obligationslån på totalt 900 Mkr i en ny återkapitaliseringsplan som presenterades på fredagen. 

Förslaget från Prime Livings ledning åtföljs av bistra tongångar:

”Det är min fasta övertygelse att förslaget är balanserat, attraktivt för alla parter och att det därför har realistiska utsikter att kunna genomföras, Skulle förslaget komma att förkastas vid det planerade obligationsmötet och/eller vid kommande extra bolagsstämma bedömer jag att det saknas förutsättningar för fortsatt drift av bolagets verksamhet”, skriver bolagets vd Lars Wikström i ett pressmeddelande.

Den 29 juni kommunicerade Prime Living att man ingått ett så kallat standstill-avtal rörande ett av obligationslån omfattande 400 Mkr samt ett aktieägarlån på 393 Mkr som upptogs i mars. På fredagen löpte standstill-avtalet ut och bolaget meddelar att man för långt gångna diskussioner med ett flertal av bolagets fordringsägare för att kunna genomföra en mer långsiktigt hållbar finansiell plan.

Planen går i korthet ut på att förlänga ett obligationslån, kallat Oxieobligationen, på 400 Mkr till september 2022.

Dessutom vill man skjuta upp förfallodatum på en obligation kallad Campus Stockholmobligationen, omfattande 100 Mkr, till oktober 2023. Räntan minskas till 4,5 procent och 56,8 Mkr av lånebeloppet ska därtill omvandlas till stamaktier. Detta ska genomföras med en riktad nyemission till en kurs på 1,50 kronor per aktie.

Slutligen vill Prime Living förlänga ytterligare ett obligationslån på 400 Mkr, kallat Senior Unsecured-obligationen, där räntesatsen minskas till 4,5 procent och 231 miljoner av det totala beloppet omvandlas till stamaktier.

Avseende det aktieägarlån som bolaget upptog i mars i år på 39,4 Mkr ska 29,5 Mkr återbetalas och 9,8 Mkr omvandlas till stamaktier.

Alla emissionerna fordrar beslut av bolagsstämma vilken beräknas hållas runt sista oktober.

Förlängningen av obligationerna kräver likaledes godkännande från en majoritet av obligationsinnehavarna.

I pressmeddelandet på fredagen skriver bolagets vd Lars Wikström att man nått en punkt där vi man presentera ett ”genomarbetat, komplett och balanserat förslag till uppgörelse med obligationsinnehavare, innehavare av preferensaktier av serie B och vissa kreditgivare.”

”Vi har lagt ner ett omfattande arbete på att förhandla med och förankra förslaget hos obligationsinnehavare, innehavare av preferensaktierna av serie B, långivare och de största stamaktieägarna”, skriver han.

Prime Living har en tuff vår bakom sig. I mars stod det klart att rörelsekapitalet skulle räcka juni ut efter att bolaget säkrat ett nytt lån och i mitten av april föreslog styrelsen ändringar i bolagsordningen som skulle möjliggöra en nyemission.

Styrelsen lyckades dock inte få stöd för planen och Tobias Lennér, som drivit på för räddningsförsöket, avgick från styrelsen efter bara drygt två månader som ordförande.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer