ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Brexit

Pressen ökar på May att utesluta avtalslös brexit

  • Foto: Francisco Seco

EU:s ledare kommer inte att diskutera brexit vid toppmötet i Egypten i helgen och oundet försvagas. Nu rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg att EU förväntar sig att Storbritannien skjuter på brexit. Samtidigt ökar pressen på premiärminister Theresa May från hennes eget parti.

Det blir ingen diskussion om brexit när EU:s ledare samlas för ett toppmöte med Arabförbundet i egyptiska Sharm el Sheikh på söndagen. Det uppger källor för nyhetsbyrån Bloomberg.

Storbritanniens premiärminister Theresa May kommer att hålla ett bilateralt möte med Europeiska rådets ordförande Donald Tusk men utöver det väntas EU inte diskutera det brittiska utträdet ytterligare.

Pundet faller tillbaka något under fredagen efter uppgifterna och handlas ned 20 punkter mot euron vid klockan 12.30 svensk tid.

Bloomberg rapporterar att EU nu förväntar sig att Storbritannien snart lämnar in en ansökan om att förlänga utträdesprocessen med tre månader. Det är nu 35 dagar kvar till utträdet den 29 mars. I en intervju på fredagen uteslöt EU-kommissionens chefsförhandlare Michel Barnier inte en förlängning.

”Jag är mer orolig i dag än tidigare men jag tror fortfarande finns en chans att rädda avtalet”, sa han till radiokanalen Europe1 tidigare på fredagen.

Enligt Bloombergs källor utgår EU dock från att det brittiska parlamentet kommer att stödja Theresa Mays brexitavtal och att förlängningen därmed bara kommer att krävas för att britterna ska hinna klubba igenom nödvändig lagstiftning, inte för ytterligare förhandlingar mellan EU och Storbritannien.

Tidigare i veckan flaggade finansminister Philip Hammond för att det är möjligt att en ny omröstning om brexitavtalet hålls nästa vecka men inga tydliga besked har hittills getts i frågan.

Enligt Bloomberg är planen ett ”optimistiskt scenario”. En källa öppnar också för att en längre förlängning kan vara aktuell för att möjliggöra ytterligare förhandlingar.

Theresa May har upprepade gånger sagt att hon inte vill se en försening av utträdet men har heller inte direkt uteslutit att det är möjligt. Pressen från stora delar av hennes eget parti ökar dock. Philip Hammond har insinuerat att han är beredd att hoppa av regeringen vid en avtalslös brexit medan över 100 Tory-ledamöter skrivit under ett brev till Theresa May där de hotar att ta kontroll över brexitprocessen för att undvika ett avtalslöst utträde. 

I veckan hoppade också flera Tory-ledamöter av partiet och anslöt sig till rebellerande före detta ledamöter från oppositionspartiet Labour. I ett brev anklagade de Theresa May för att låta sig styras av de mer hårdnackade EU-skeptikerna i Tory-partiet och av det nordirländska partiet DUP.

Den brittiska kvällstidningen Daily Mail rapporterar samtidigt att fyra medlemmar i Theresa Mays kabinett hotat med att rösta för en motion som skulle utesluta en avtalslös brexit.

Under tiden har Irlands regering publicerat förslag till lagstiftning för att skydda olika delar av den irländska ekonomin vid en hård brexit. Syftet är att möjliggöra för bland annat finanssektorn och sjukvården att fungera som normalt vid en avtalslös brexit.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies