ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Preem får klartecken för utbyggnad av Lysekilsraffinaderi

Mark och miljödomstolen i Vänersborg har gett tillstånd till Preems planerade utbyggnad av oljeraffinaderiet i Lysekil, rapporterar Sveriges Radio. Investeringen har uppgivits omfatta 15 miljarder kronor.

Enligt SR har Mark och miljödomstolen i sin dom inte tagit ställning till det faktum att utbyggnaden också väntas medföra en fördubbling av utsläppen av koldioxid till cirka 3,5 miljoner ton från tidigare 1,7 miljoner ton. 

Preem planerar enligt ett pressmeddelande för att använda en teknik som kallas för  CCS, Carbon Capture and Storage, det vill säga att fånga in och lagra koldioxid. Tekniken går ut på att avskilja koldioxid från rökgaserna innan de släpps ut i atmosfären.

"Frågan är om det här är en global fråga eller en lokal fråga. Vi släpper ut mindre koldioxid än vad de flesta andra raffinaderier gör", säger Peter Abrahamsson, affärsområdeschef för raffinering vid Preem, till Ekot.

"Finns inte vi, men efterfrågan finns kvar så kommer någon annan att tillverka produkterna som marknaden behöver för att i sin tur släppa ut koldioxid där i stället."

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies