ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Powell: Penningpolitiken får inte fångas av kortsiktiga intressen

  • Foto: TT

Centralbanken Federal Reserve ska inte påverkas av kortsiktiga politiska intressen. det säger Fed-chefen Jerome Powell under ett tal på tisdagskvällen där han försvarar tidigare räntehöjningar.

Så sent som på måndagen kritiserade USA:s president Donald Trump ännu en gång centralbanken för att höja räntorna för snabbt och strypa den amerikanska ekonomin.

Jerome Powell noterar att centralbanken är oberoende enligt amerikansk lag.

”Kongressen valde att isolera Fed på detta sätt eftersom den hade sett den skada som ofta åsamkas när penningpolitiken böjs efter kortsiktiga politiska intressen”, säger Jerome Powell.

Under talet upprepar han att riskbilden blivit mer negativ under våren och hänvisar bland annat till pågående handelskonflikter och svaghetstecken rörande den globala konjunkturen.

”De begränsade indikationer vi harindikerar att näringslivet investeringar har bromsat från takten som syntes tidigare i år”, säger Jerome Powell.

Under en efterföljande frågestund försvarar Jerome Powell fjolårets räntesänkningar och uppger att utsikterna förändrats tydligt sedan Feds möte i maj. Därmed insinuerar han att det bara är centralbankens räntebana som varit felaktig.

Vad gäller riskerna kopplade till handelskriget uppger Jerome Powell att de tullar som införts hittills inte på egen hand är tillräckliga för att utgöra ett betydande hot mot ekonomin. Istället fokuserar Fed på hur handelskonflikterna påverkar de finansmarknaderna.

Förväntansbilden har förändrats kraftigt och bedömare väntar sig nu en räntesänkning från centralbanken de kommande månaderna. Jerome Powell understryker dock att det är viktigt att Fed inte överreagerar på kort sikt, något som kan tolkas som ett mer hökaktigt uttalande.

Under tisdagskvällen har även Fed-ledamoten James Bullard skickat liknande signaler då han uppgett att en sänkning med 50 baspunkter från nuvarande ränteläge skulle vara för stor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer