ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Powell: Osannolikt att vi rör räntan så länge expansionen håller i sig

Det är osannolikt att den amerikanska centralbanken Federal Reserve kommer att justera räntenivån så länge som ekonomin håller sig på nuvarande spår. Det budskapet väntas Fedchefen Jerome Powell lämna under ett tal senare i kväll.

Det skriver CNBC med hänvisning till en utskrift av talet.

”Vi anser den nuvarande penningpolitiska hållningen sannolikt kommer att vara fortsatt lämplig så länge som inkommande information om ekonomin förblir i stort sett förenlig med våra utsikter om måttlig tillväxt, stark arbetsmarknad och inflation nära vårt symmetriska 2-procentsmål”, står det i talet.

Framåt förväntar sig Jerome Powell och Federal Reserve en förlängd expansion av den ekonomiska aktiviteten, stark arbetsmarknad och inflation nära målet.

Som så många gånger förut varnade Powell ännu en gång för att utmaningar återstår, som exempelvis svag tillväxt utomlands, handelsstörningar och inflationspress.

För sin egen del säger Jerome Powell också att inflationen skulle behöva stiga betydligt innan han kan tänka sig att höja räntan men att banken noga övervakar effekterna av penningpolitiken.

”Om det blir en utveckling som tvingar oss till en betydande omvärdering kommer vi att agera. Politiken är inte förutbestämd.”

Han sade vidare att finanspolitiken bör användas för att stötta ekonomin i händelse av en nedgång och uppmanade kongressen att sänka banan för den federala statsskulden.

”Att få den federala budgeten på en hållbar bana skulle hjälpa den amerikanska ekonomin långsiktiga hälsa och säkerställa att beslutsfattare har utrymme att använda finanspolitik för att stabilisera ekonomin om den försvagas”, sade Powell.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer