ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Powell: Handels- och konjunkturoro tynger utsikterna för USA

  • Foto: Patrick Semansky

Riskerna i den globala ekonomin har ökat sedan Federal Reserve lämnade räntan orörd vid majmötet. Samtidigt lyser inflationspressen med sin frånvaro i USA. det säger Fed-chefen Jerome Powell i ett uttalande.

Den amerikanska centralbankens huvudscenario är fortfarande att USA:s ekonomi kommer att utvecklas stabilt framöver. I uttalandet, som kommer inför att Jerome Powell ska frågas ut i den amerikanska kongressen i eftermiddag, pekar centralbankschefen bland annat på att arbetsmarknaden är fortsatt stark.

Samtidigt lyfter Jerome Powell fram flera orosmoln. Förutom handelsspänningarna och tecknen på en global inbromsning som fyllt tidningsrubriker hela våren lyfter han också utmaningar på hemmaplan. Bland annat noterar Jerome Powell att nettoexporten och lageruppbyggnad – två faktorer som fungerar dåligt som temperaturmätare i ekonomin – drivit ökningen av tillväxten under det första kvartalet.

Samtidigt som privatkonsumtionen återhämtat sig sedan det första kvartalet har näringslivets investeringar ”bromsat anmärkningsvärt” enligt Fed-chefen. Dessutom tycks tillväxten generellt ha växlat ned under det andra kvartalet.

Även inflationen har kommit ned med kärninflationen, core PCE, på 1,6 procent i maj.

Fed-chefen noterar att osäkerheten kring tillväxten och världshandeln tycktes ha minskat något vid Feds penningpolitiska möte i maj men att orosmolnen åter vuxit sedan dess.

”Det tycks som att osäkerheterna kring handelsspänningar och oro för styrkan i den globala ekonomin kommer att fortsätta tynga de ekonomiska utsikterna för USA. Inflationstrycket förblir dämpat”, säger Jerome Powell.

Terminerna vänder upp inför börsöppningen i New York kort efter att Fed-chefens uttalande publicerats. Hans uttalanden tycks därmed tolkas duvaktigt, eller åtminstone inte så hökaktigt som somliga befarat.

Onsdagens utfrågning i representanthuset är den första av två dagar då Fed-chefen gästar kongressen. Klockan 20 svensk tid på onsdagen publiceras också protokollet från Feds räntemöte i juni.

Marknaden har i stort sett prisat in en räntesänkning vid det penningpolitiska mötet i slutet av juli. Förväntningarna har dock kommit ned sedan sysselsättningsstatistiken för juni kom in överraskande starkt för lite mer än en vecka sedan. Andelen som spår en räntesänkning vid mötet i slutet av månaden har fortsatt att minska under veckan men ligger fortsatt över 90 procent enligt data från Bloomberg.

En knapp majoritet spår också ytterligare en sänkning till intervallet 1,75-2 procent vid septembermötet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer