ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Politiker träffar Apotekstjänst om sjukmaterielskaoset

  • Foto: TT

Materialbristen fortsätter och sjukvården lamslås. Under förmiddagen träffar politiker i Varuförsörjningsnämnden Apotekstjänst för att prata allvar.

”Först vill vi höra vad bolaget själva tänker om läget”, säger Behcet Barsom (KD), ordförande i Varuförsörjningsnämnden.

Varuförsörjningsnämnden är en gemensam nämnd för de fem regionerna Uppsala, Västmanland, Dalarna, Örebro och Sörmland som skött upphandlingen och införandet av Apotekstjänst som ny leverantör av förbrukningsartiklar till sjukvården.

Vid dagens möte ska man också undersöka vad nämnden kan göra.

”Kanske kan någon avlasta Apotekstjänst, eller någon annan gå in”, säger Behcet Barsom.

Han berättar att han är på väg till mötet med Apotekstjänst, där politikerna ska prata allvar med bolaget. Han ska bland annat ta upp flera delar av kontraktet till diskussion, berättar han.

TT: Kommer ni att häva avtalet?

”Just nu är vi inte inne på det spåret. Det finns ingen som kan ta över, det är 70 000 artiklar det rör sig om. Det är ingen som har ett sådant lager.”

TT: Tycker du att ni framstår som flata som inte kan häva avtalet efter det som skett?

”Jo, så kan det verka, men om det inte finns några alternativ så är det svårt att ta en sådan diskussion. Det är helt uppenbart att företaget inte kunnat leva upp till kraven, men vi måste se hur vi kan säkra vården så att sjukhusen får vad de behöver.”

TT: Kommer ni att kräva in de viten (40 kronor per artikel och tillfälle) som finns för försenade artiklar?

”Vi kommer att hålla oss till avtalet.”

Från bolaget kommer vd, ägare och även jurister att delta, enligt det mejl Behcet Barsom fått från Apotekstjänst.

TT: Finns anledning att vara självkritisk till hur ni skött upphandlingen och valt det här bolaget som var billigast?

”Ja, men det är väldigt mycket lagstiftning som styr. Den tidigare distributören har överklagat, men inte fått gehör rättsligt. Det här visar hur sköra vi är”, säger Behcet Barsom.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer