ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Plötsligt eftermiddagsdyk i Ericsson under rapportkonferens

Ericssons fall utökades på Stockholmsbörsen under eftermiddagen när de amerikanska handlarna vaknat till liv och när bolagets vd Börje Ekholm höll en rapportkonferens för internationella investerare.

Strax innan konferensen började, klockan 14 svensk tid, var Ericsson-aktien ner drygt 6 procent. Tappet utökades till omkring 10 procent på bara en timme. I den amerikanska förhandeln är aktien ner med 8,5 procent vid 15-tiden.

Under rapportkonferensen förtydligade Ericssons vd Börje Ekholm att påverkan från strategiska kontrakt inte kommer att leda till en bruttomarginal under andra halvåret som är på en ”dramatisk annan nivå” än vad bolaget har guidat för.

Han förklarade att nettot av effekten av Ericssons förbättringsåtgärder och de negativa effekterna av strategiska kontrakt påverkade affärsområdet Networks bruttomarginal negativt med omkring 0,2 procentenheter under andra kvartalet, jämfört med det första kvartalet.

Börje Ekholm uppgav att under andra halvåret kommer den negativa påverkan på bruttomarginalen från de strategiska kontrakten att öka samtidigt som förbättringsåtgärderna fortsätter att ha positiva effekter, jämfört med andra kvartalet.

”Vi räknar med att nettoeffekten blir något mer än de 0,2 procentenheterna, men inte dramatiskt mer”, sade han.

Networks rapporterade bruttomarginal uppgick till 41,4 procent andra kvartalet, vilket var en minskning från första kvartalets nivå på 43,2 procent.

Bolaget tydliggjorde också att andra kvartalets bruttomarginal påverkades negativt med omkring 1 procentenhet av ett licensavtal med Intellectual Ventures i ett patentfall.

Samtidigt påverkades första kvartalets bruttomarginal positivt med 0,6-procentenheter hänförligt till högre patent- och licensintäkter.

Sammantaget är därmed den underliggande försämringen i bruttomarginalen 0,2-procentenheter mellan det första och andra kvartalet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer