ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Brexit

Plan för avtalslös brexit satt i verket – förberedelserna "måste intensifieras"

  • Storbritanniens premiärminister Theresa May. Foto: Matt Dunham

Brexit närmar sig, men utträdesavtalet mellan EU och Storbritannien hänger i luften. Den brittiska regeringen sätter nu fart på förberedelserna för en möjlig avtalslös skilsmässa.

"Regeringen har kommit överens om att vi, med bara strax över tre månader kvar tills vi lämnar EU, har kommit till en punkt där förberedelserna för en avtalslös brexit måste intensifieras", säger premiärminister Theresa Mays talesperson, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Med 101 dagar kvar till brexit går processen kring skilsmässan trögt. Många parlamentsledamöter är kritiska till det utträdesavtal som Theresa May har nått med Bryssel – och omröstningen om detta har skjutits upp till i januari.

Medborgarna måste förbereda sig för att det kan vara så att ett avtal inte finns på plats när Storbritannien lämnar EU, enligt talespersonen – som dock tillägger att det mest troliga ändå är att ett avtal röstas igenom.

Mer detaljerade råd för medborgarna i händelse av en avtalslös brexit kommer att utfärdas de kommande veckorna, enligt den brittiska regeringen.

"Det är helt rätt att vi ökar takten i planeringen för ett avtalslöst brexit. Vi behöver inte bara förbereda landet, utan det är också det bästa sättet att se till att vi verkligen får till ett avtal", sade biståndsminister Penny Mordaunt före regeringens möte, enligt Reuters.

Beskedet kommer efter att Theresa Mays kabinett hållit ett tre timmar långt möte på tisdagsmorgonen. Enligt uppgifter i brittiska medier är siktet fortfarande instället på ett avtal som det brittiska parlamentet kan leva med men regeringen enades om att allokera ytterligare 2 miljarder pund, motsvarande 22,9 miljarder kronor, för brexitförberedelser. Därmed dubblas den totala summan som spenderats på brexit sedan 2016 enligt tidningen Financial Times beräkningar.

Även näringslivet uppmuntras att accelerera förberedelserna för en avtalslös brexit.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies