ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Piloter hotar med första British Airways-strejken på 40 år

  • Foto: Frank Augstein

Piloter anställda av det brittiska flygbolaget British Airways har röstat för att gå ut i strejk. Om de gör allvar av hoten blir det den första pilotstrejken för flygbolaget sedan 1970-talet enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Konflikten mellan flygbolaget och fackförbundet British Airlines Pilots Association har sin bakgrund i de lönesänkningar som genomfördes i samband med finanskrisen för att stötta det finansiellt pressade bolaget.

Tidigare medlingsförsök har misslyckats och på måndagen röstade alltså de fackligt anslutna piloterna vid British Airways för stridsåtgärder med en majoritet om 93 procent. Ännu finns inget datum för när strejken kan bryta ut då British Airways har tagit frågan till domstol för att försöka sätta stopp på planerna mitt i sommarsäsongen.

Det brittiska flygbolaget är inte ensamt om hoten om strejk. Brittiska och irländska piloter anställda av Ryanair kommer att genomföra en liknande omröstning senare i veckan enligt Bloomberg. Även kabinpersonal vid det tyska flygbolaget Lufthansa överväger åtgärder i en konflikt med arbetsgivaren.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies