ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

PG&E rusar på hopp om laghjälp efter dödliga skogsbränder

Det kaliforniska energibolaget Pacific Gas and Electric, PG&E, stiger brant på Wall Street efter att Citi höjt aktien till köp, rapporterar flera medier.

Problemen för PG&E, som ansökt om konkursskydd mot bakgrund av de skadeståndsanspråk bolaget ådrog sig efter att dödliga skogsbränder misstänks ha orsakats av gnistbildande elnät, väntas lätta med hjälp av nya lagar, skriver Citi.

Energikoncernen friades i januari från misstankar om att försumlighet orsakat en brand i norra Kalifornien 2017, men riskerar ändå kostnader som beräknas landa på omkring 30 miljarder dollar, då endast för skadeståndsdelen.

Bolaget har nämligen försatts i ett juridiska trångmål som Citi menar är unikt för Kalifornien, där energinätsbolag kan hållas ansvariga för bränder som orsakats av elnäten även om bolagen inte kan anses ha agerat oaktsamt eller försumligt.

"Offentliga kommentarer från guvernören och samtal med grupper i Sacramento leder oss att tro att nya lagar kan komma att begränsa risken med skogsbränder inom loppet av 60-90 dagar", skriver Citis analytiker.

Den så kallade Chapter 11-anmälan som gjordes för att strukturera om bolaget är inget ovanligt, då endast konkursboet efter dotterbolag som begärs i konkurs belastas av nuvarande och framtida stämningar, vilket medför att moderbolaget kan befrias och undkomma kostnader.

Tidigare har bland annat producenter av farliga bröstimplantat och bristfälliga krockkuddar gått samma väg för att hantera stora och uppmärksammade skadeståndsmål. 

Citi var en av de aktörer som gick ut och kritiserade PG&E-ledningens förslag att söka omstrukturering.

En annan var människorättsaktivisten Erin Brockovich, känd från filmen med samma namn och som i början av 90-talet vann en process mot PG&E, som dumpat krom 6 och förgiftat grundvatten, vilket orsakade flera fall av cancer. Nu har hon återigen tagit emot klienter som kräver skadestånd av bolaget.

Erin Brockovich menar att en konkurs riskerade att leda till att brandöverlevare i slutänden snuvas på skadeståndet.

Energibolagets aktie handlas på tisdagen kring kursen 16:80 dollar, 65 procent ner från i november, när bränderna drog fram i delstaten och orsakade omfattande ödeläggelse och nära 100 dödsoffer enligt senaste siffrorna.

Citis riktkurs är 33 dollar för aktien, högst av samtliga analytiker som Bloomberg redogör för. På tisdagseftermiddagen steg aktien kring 9 procent.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies