ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ex-ministern ny styrelseordförande i Oscar Properties

  • Foto: Banfa Jawla

Oscar Properties valberedning föreslår tidigare finansmarknadsminister Peter Norman (M) till ny styrelseordförande. Bostadsutvecklaren med storägaren och vd:n Oscar Engelbert i spetsen väljer samtidigt att byta ut hela styrelsen.

”Efter att ha träffat Oscar Engelbert vid flera tillfällen har jag konstaterat att vi har en gemensam syn på hur ett bolag av Oscar Properties karaktär bör drivas och vilket stöd som styrelsen bör ge. Jag är därför både glad och hedrad att bli föreslagen som styrelseordförande i Oscar Properties”, säger Peter Norman i ett pressmeddelande.

Peter Norman, som även sitter i Swedbanks styrelse och är styrelseordförande för Nasdaq Nordic, uppger vidare att hans intryck är att Stockholms arkitektur är ”mycket konform” och att han har noterat att Oscar Properties bygger hus som är ”annorlunda i ordets mest positiva bemärkelse”.

I bolagets styrelse sitter utöver storägaren och vd:n Oscar Engelbert för närvarande Jakob Grinbaum (ordförande), Johan Thorell och Ann Grevelius. Ingen av de tre föreslås alltså bli omvald. 

Att styrelsen var på väg att bytas ut indikerats redan när finansmannen Staffan Persson lämnade sin post som ledamot på egen begäran i december förra året. 

”Som ett led i vidgning av bolagets strategi och en generationsväxling inom styrelsen så arbetar bolagets huvudägare (Oscar Engelbert genom bolag) tillsammans med bolagets valberedning med rekrytering av nya styrelseledamöter”, hette det då.

Enligt avgående ordförande Jakob Grinbaum har han och de andra styrelseledamöterna som nu lämnar sagt att de skulle sitta kvar till dess att nya kandidater presenterats.

Vad tror du Peter Norman kan tillföra?
”Jag tycker han är ett utmärkt val av kandidat. Han har ju gjort ett gediget arbete i 7:e AP-fonden och har varit finansmarknadsminister. Han har en gedigen kunskap kring bolag i olika skeden”, säger Jakob Grinbaum till Di.

Oscar Engelbert är den enda som omvälj som styrelseledamot samtidigt som nyval föreslås av Therese Agerberth, Stefan De Geer och Ulf Nilsson. Therese Agerberth är vd för Secret Escapes Skandinavien och Stefan De Geer var tidigare svensk corpchef på Pareto. Ulf Nilsson är styrelseledamot i Kungsleden.

Oscar Properties valberedning består av Fredrik Palm (ordförande, utsedd av Parkgate AB), Charlotte Hybinette (utsedd av Zimbrine Holding BV och Ernström & C:o AB), Olof Nyström (utsedd av Fjärde AP-fonden) samt Jakob Grinbaum (i egenskap av styrelseordförande).

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies