ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Peab växer men minskar lönsamheten

Byggbolaget omsatte nästan en miljard kronor mer än i fjol – men sänkte rörelsemarginalen något under kvartalet.

Peabs omsättning i kvartalet uppgick till 12.445 miljoner kronor, en ökning med närmare en miljard kronor jämfört med de 11.595 Mkr man nådde ett år tidigare. 

Det framgår av kvartalsrapporten för det tredje kvartalet.

Rörelsemarginalen minskade dock något, till 6,2 från 6,0 procent.

Rörelseresultatet steg från 714 till 743 Mkr, vilket var något – 1 procent – över förväntningarnas 735 Mkr enligt en analytikersammanställning från Refinitiv som nyhetsbyrån Direkt åberopar.

Omsättningen visavi detta konsensus var i gengäld 1 procent lägre än väntat, medan lönsamheten var bättre: 5,9 procents rörelsemarginal var väntat.

Jesper Göransson, vd, är påfallande optimistisk:

"Den positiva utvecklingen för Peab fortsatte under tredje kvartalet och samtliga affärsområden förutom Projektutveckling redovisar förbättrade resultat. Marknadsförutsättningarna är fortsatt goda och vi ser en ökad orderingång av framför allt anläggningsprojekt och övrigt husbyggande vilket kompenserar för lägre volymer från egenutvecklade bostadsprojekt", skriver han i sin kommentar till kvartalet.

Han nämner en avmattning på bostadsrättsmarknaden i framför allt Stockholm som påverkat även tredje kvartalet i form av en lägre aktivitet, men Peabs bredd sägs göra att bolaget kan möta nedgångar på vissa håll med uppgångar på andra.

I siffrorna syns detta genom att rörelseresultatet från "Bostadsutveckling" minskat från 177 till 127 Mkr på ett år, medan ökningar skett i framför allt "Fastighetsutveckling" med 41 Mkr.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies