1515
Annons

Patrik Brummer flaggar upp i Eastnine

Foto:Jesper Frisk

Finansmannen Patrik Brummer har flaggat upp i fastighetsinvesteraren Eastnine med ett innehav som gör honom till den åttonde största ägaren.

Ingves i protokollet: Svenska styrräntan behöver respektavstånd till ECB:s

Rksbankschefen Stefan Ingves.
Rksbankschefen Stefan Ingves.Foto:Jack Mikrut

De senaste 18 månaderna har inneburit ett scenbyte för centralbankerna i de flesta avancerade ekonomierna. Låg inflation och låga räntor, och en utbredd förväntan om att detta skulle bestå under lång tid framöver, har övergått i hög inflation och stigande räntor. 

Det sade riksbankschefen Stefan Ingves vid det penningpolitiska mötet den 19 september, enligt protokollet från mötet.

”De flesta stora centralbankerna har helt lagt om penningpolitiken. Detsamma gäller som bekant även Riksbanken ”, sade han.

Ingves konstaterade att inflationen stigit globalt och i Sverige.

”Detta har kommit oväntat, och vi har dessvärre flera gånger gjort stora prognosfel. Inflationsutvecklingen har blivit helt annorlunda än vad vi såg framför oss för mindre än ett år sedan”, sade han.

Han noterade att scenbytet för inflationen i Sverige gått snabbt; så sent som i april 2020 var KPIF-inflationen -0,4 procent och i augusti i år var den 9,0 procent och Riksbanken ser nu en topp på knappt 11 procent i början av 2023.

”Siffrorna visar hur fort – och oväntat – inflationen kan stiga. Därför är det viktigt att vi nu agerar kraftfullt med penningpolitiken. Detta är mer än väl ett skäl till att höja styrräntan med 1 procentenhet i dag”, sade riksbankschefen.

Han tillade att ett annat skäl att motivera den ovanligt stora räntehöjningen är att ”vi behöver se till att hamna rätt med svensk penningpolitik jämfört med penningpolitiken i de stora valutaområdena”.

Ingves noterade att ECB har hittills i år hade höjt sin styrränta med 1,25 procentenheter, och den amerikanska centralbanken har höjt ännu mer. Förväntningarna på marknaden är inställda på fortsatta höjningar under resten av detta år och nästa år. 

”I rådande läge, med en svensk inflation som är långt över inflationsmålet, måste vi vara proaktiva och se till att den svenska styrräntan har ett respektavstånd till ECB:s styrränta”, sade han. 

”Höjs räntorna i omvärlden behöver vi följa med uppåt åtminstone i samma takt. Att avvakta, och därmed riskera att inflationen får ytterligare en skjuts uppåt av en deprecierande krona är, enligt min mening, en alldeles för farlig väg att gå. Ett scenario som måste undvikas är att vi höjer styrräntan för lite och att inflationen fastnar på höga nivåer”, sade Stefan Ingves. 

Han påpekade att stora förändringar i styrräntan har skett även tidigare, men då har det i regel handlat om styrräntesänkningar i bekymmersamma lägen.

”Men vi är i ett allvarligt läge nu och trovärdigheten för inflationsmålet måste försvaras. Och en trovärdig penningpolitik kräver en beredskap att både sänka och höja räntan så pass mycket att inflationsmålet uppfylls inom en rimlig tid”, sade Ingves. 

”Samtidigt kan man konstatera att en styrräntenivå på 1,75 procent inte är hög. Med rådande inflationsnivåer är realräntan alltjämt långt under noll”, fortsatte han.

Riksbankschefen sade vidare att erfarenheterna från utvecklingen i Sverige under 1970- och 1980-talen visar att en hög och varierande inflationstakt värst drabbar dem som har det sämst ställt. Värdet av inkomster och pensioner urholkas, hyror räknas upp. Ekonomins funktionssätt försämras vilket på sikt leder till sämre tillväxt och svagare sysselsättning. 

”Med andra ord, att tappa förtroendet för inflationsmålet kan få svåra effekter för stora grupper i samhället”, sade Ingves. 

”Samtidigt är det viktigt att olika politikområden nu någorlunda drar åt samma håll. Att till exempel nu reducera amorteringskraven leder bara till ännu högre ränta längre fram”, fortsatte han. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera