ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Pareto: Högre priser och minskade råvarukostnader ger köpläge i Elux

Prishöjningar och bättre produktmix i kombination med avtagande motvind från råvarukostnader ger köpläge i Electrolux.

Det skriver Pareto i en analys och som Nyhetsbyrån Direkt skrivit om tidigare på torsdagsmorgonen höjer analyshuset sin rekommendation till köp från tidigare behåll. Riktkursen justeras samtidigt upp till 260 kronor (240).

Pareto menar att en förhållandevis bra efterfrågetrend i kombination med prisökningar och en bättre produktmix kommer att kompensera för råvarumotvind och de ökade tullarna i USA. Prisökningarna till följd av tullarna har dock påverkat volymerna negativ, skriver Pareto.

I rapporten för det andra kvartalet sänkte Electrolux den förväntade råvaru- och tariffbördan. Sedan dess har priserna på flera viktiga råvaror minskat ytterligare och Pareto menar att det är sannolikt att det kommer ytterligare en nedjustering för den resterande delen av 2019, och för det kommande året kan vinden ha vänt helt.

”Vad 2020 estimaten beträffar, förväntar vi oss en råvarumedvind (!) på åtminstone ett par hundra miljoner kronor”, skriver Pareto med tillägget att eventuella framtida tullar skapar osäkerhet i prognoserna.

Samtidigt pekar de makroekonomiska indikatorerna på en svagare global konjunktur, men det är något som tvärt om kan gynna aktier i bolag som Electrolux skriver analyshuset. 

”Dessutom, understryker vi, att normalt, i ett svagare makroekonomiskt klimat tenderar Electrolux att handlas väl jämfört med industribolag.”

Vad beträffar aktiekursen så kan uppdelningen av bolaget där professionella produkter knoppas av bli en positiv trigger och ge kursen en skjuts uppåt.

”Vi tror fortsatt att utsikterna för Professional Products ser fördelaktiga ut, samtidigt som vi nu också är försiktigt optimistiska till konsument affären givet flera effektivitetsförbättringsprogram”, skriver Pareto.

Electrolux aktie var efter en halvtimmes handel på torsdagen ner 1,5 procent till 234,70 kronor, men aktien handlas utan rätt till utdelning.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer