ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Pareto förutser att Tobin behöver fler kapitalbidrag från Klövern

Det förefaller troligt att huvudägaren Klövern behöver hjälpa bostadsutvecklaren Tobin Properties med ytterligare finansiering under 2019, skriver Pareto i en snabbkommentar efter tisdagsmorgonens bokslut.

Analyshuset pekar på att Tobin endast hade en kassa på runt 80 miljoner kronor vid årsskiftet.

”Även om de fyra projekt som i nuläget är under produktion förväntas färdigställas under 2019 bedömer vi att delar av byggnationen behövs finansieras med kapital snarare än bygglån då försäljningsgraden är lägre än 60 procent i två av projekten”, skriver Pareto.

Projekten kan därutöver komma att färdigställas utan att vara slutsålda, bedömer analyshuset och påpekar att det är en ytterligare faktor som kan komma att medföra ett behov av finansiering för att finansiera ett likviditetsgap.

Av de 493 bostäderna i pågående produktion är fortsatt 170 osålda efter att Tobin inte sålt någon bostad under det fjärde kvartalet. Sammanlagt under 2018 såldes 20 enheter på bindande avtal. Tobin räknar dock att förutsättningarna för försäljning av kvarvarande osålda lägenheter i projekten förbättras i takt med att färdigställanden rycker närmare.

Pareto påminner också om att Tobin har ett obligationslån om 500 miljoner kronor som förfaller i juli i år, vilket troligtvis inte finansieras med internt genererat kassaflöde. Bolagets finansiering är ”nästan uteslutande drivet av Klöverns ägarskap och deras förmåga att stödja Tobin genom nuvarande svaga bostadsmarknad”, skriver analyshuset.

Klövern stöttade under 2018 Tobin med 100 miljoner kronor i internlån samt med 427 miljoner i kapitalinjektioner.

Enligt ägartjänsten Holdings innehar Klövern drygt 81 procent av kapitalet och nära 83 procent av rösterna i Tobin.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies