ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Amazongrundaren ska skilja sig – kan bli dyraste skilsmässan i historien

  • Världens rikaste man, Amazongrundaren Jeff Bezos och hans fru MacKenzie skiljer sig. Foto: TT

Världens rikaste man, Amazongrundaren Jeff Bezos och hans fru MacKenzie ska skilja sig efter 25 års äktenskap. Enligt lagen i delstaten Washington där paret är bosatt kan frun vara berättigad till 66 miljarder dollar, skriver CNBC. 

Delstatslagen stipulerar att all förmögenhet som byggts under äktenskapet ska delas lika av makarna i händelse av en skilsmässa. Jeff Bezos grundade Amazon ett år efter giftermålet med MacKenzie vilket alltså betyder att hon är berättigad hälften av parets Amazon-genererade förmögenhet.

Vid den senaste uppskattningen värderades Jeff Bezos förmögenhet till 137 miljarder dollar, vilket gör honom till världens rikaste man.

Om Jeff Bezos skulle tvingas dela med sig av så mycket som hälften innebär det att han samtidigt skulle bli tvungen att släppa kontrollen över Amazon, där han i dagsläget äger 80 miljoner aktier, strax under 16 procent av aktiestocken. Det är inte ett troligt scenario, skriver CNBC. Enligt skilsmässoadvokater som CNBC talat med är det troligare att MacKenzie vill medverka till att familjeförmögenheten växer – vilket i hög grad är kopplat till Bezos kontroll över företaget.

”En tvångsförsäljning skulle leda till en diskussion att andelen i Amazon inte är värd så mycket utan en Bezos som kontrollerar företaget, det skulle påverka varje uppgörelse”, säger Jeffrey Fisher, skilsmässoadvokat i Florisa som har hanterat flera miljardärs-skilsmässor. 

Den dyraste skilsmässan som hittills rapporterats tros vara den mellan kasonimagnaten Steve Wynn och hans fru Elaine 2010. 

Skilsmässan tillkännagav Jeff Bezos på Twitter på onsdagen.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies