ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Pär Nuder lämnar flera tunga styrelseuppdrag

  • Foto: Henrik Montgomery/TT

Pär Nuder har avböjt omval i till Fabeges styrelse. Samtidigt kommer beskedet att han slutar som ordförande i Tredje AP-fonden i samband med att han suttit på posten i åtta år i maj.

Beskeden kommer efter att AMF tidigare under tisdagen meddelat att Pär Nuder lämnar ordförandeposten i pensionsjätten på egen begäran.

Nu lämnar han alltså övriga styrelseuppdrag.

”Vi tackar Pär för hans insatser i Fabege och önskar honom lycka till med andra utmaningar”, säger Bo Forsén, ordförande för valberedningen i Fabege, i ett pressmeddelande.

När Di ringer upp säger Bo Forsén att han inte har någon mer information eller insyn kring varför Pär Nuder slutar utöver det som redan rapporterats.

”Jag skulle ljuga om jag sa att jag blev förvånad”, säger han.

Fabege håller sin årsstämma den 2 april, alltså om bara två veckor. Bolaget kommer därför inte att föreslå någon ny ledamot för att ersätta Pär Nuder. Bo Forsén säger att det vore ”oseriöst” att slänga in en ny ledamot med så kort varsel men ser inga problem för Fabeges del.

”Fabege har sex erfarna ledamöter i styrelsen”, säger han.

Tredje AP-fonden pekar istället på att Pär Nuder kommer att ha suttit på ordförandeposten i åtta år i maj.

”Det är enligt regeringens praxis den maximala mandatperioden för styrelseledamöter i AP-fonderna. Det betyder att Pär Nuder då lämnar sitt uppdrag hos oss enligt plan”, heter det i ett pressmeddelande.

Det har dock inte kommit något besked om Pär Nuders framtid som styrelseordförande i Hemsö som förvaltar och utvecklar samhällsfastigheter och som ägs av Tredje AP-fonden. Pär Nuder har varit ordförande för Hemsö sedan 2013, alltså i sex år.

Det har gått en knapp vecka sedan Pär Nuder lämnade sin post som ordförande i Skistar efter anklagelser om olämpligt beteende i samband med VM i Åre, något han i en intervju med Di avfärdade som en ”maktkamp” inom Skistar. Samtidigt uppgav han att han ville behålla sina övriga uppdrag.

Di har sökt Pär Nuder under tisdagen efter beskedet att han lämnar AMF, hittills utan resultat.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies