ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Överenskommelse om ny gränsbudget i USA

  • Foto: unknown

Republikaner och demokrater i princip är överens om finansieringen av USA:s gränssäkerhet. Det säger den amerikanske republikanske senatorn Richard Shelby, en av kongressens förhandlare.

Med en ny budgetöverenskommelse undviks att den amerikanska statsapparaten delvis stängs igen, något som inträffar på lördag om man inte är överens.

Shelby ger dock inga detaljer om hur överenskommelsen ser ut, och uppger inte om den inkluderar finansiering av en gränsmur mot Mexiko eller ej. Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters finns det inte med några murpengar i det nya förslaget, men väl pengar till att bygga stängsel vid gränsen.

För att förslaget ska gå igenom krävs även president Donald Trumps godkännande, och Shelby säger att han tror och hoppas att presidenten kommer att stödja överenskommelsen.

Demokraternas Nita Lowey säger att hon hoppas att detaljerna kan vara klara på onsdag.

På måndagen flög både president Donald Trump och en av hans möjliga motkandidater inför nästa års presidentval – Beto O'Rourke – till Texasstaden El Paso för årets första politiska massmöte. El Paso har redan en gränsbarriär mot Mexiko.

”Det här är en av USA:s säkraste städer, inte tack vare murar utan trots murar”, sade demokraten O'Rourke på plats i El Paso.

Bara några hundra meter därifrån sade Trump till sina anhängare att O'Rourke inte har mycket att komma med.

”Vi utmanas av en ung man som har förlorat ett val mot Ted Cruz”, sade Trump.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies