ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Preferensaktien halveras efter krisbeskedet – vd:n: ”Otroligt tufft år”

Bostadsutvecklaren Oscar Properties ser över sin kapitalstruktur och slopar utdelningen till preferensaktierna på obestämd tid. Aktierna rasar i den inledande handeln.
”Det har varit ett otroligt tufft år”, säger Oscar Engelbert, vd på Oscar Properties, till Di TV. 

På tisdagsmorgonen presenterade Oscar Properties en plan för att skapa en ”långsiktigt hållbar” kapitalstruktur. I denna ingår bland annat ett förlänga bolagets utestående obligationslån med förfall i september 2019 till september 2021. 

Oscar Properties erbjuder även obligationsinnehavarna att frivilligt konvertera sina obligationer till stamaktier. Bolaget åtar sig även att inte lämna någon utdelning före obligationslånets förfall vilket även innebär att utdelningen till bolagets preferensaktier ställs in på obestämd tid. 

”Det har varit ett otroligt tufft år. Till och med tuffa 18 månader. De tuffaste jag har varit med om under min tid som bostadsutvecklare”, säger Oscar Engelbert till Di TV.

”Vi har framförallt fokuserat på tre saker under de senaste tre månaderna. Det är att försöka hitta en ny kapitalstruktur, vi har vårt obligationsförfall i september, våra preferensaktier och hur vi ska få kapital att driva verksamheten framöver. Det är det vi jobbat väldigt hårt med och det är det vi adresserat med det vi går ut med idag”, fortsätter han. 

Större obligationsinnehavare inklusive Spiltan och Mangold, som tillsammans röstar för omkring 23 procent av obligationerna, stödjer förslaget. Vidare förvarar Mangold obligationer för motsvarade ytterligare 7 procent vars innehavare kan följa Mangolds generella rekommendationer. 

Hur stor är risken att ni inte kan genomföra den här förlängningen? 

”Det är ett förfarande som går ut som de måste ta ställning till. Vi känner oss trygga med att det kommer gå igenom givet det vi vet idag”, säger Oscar Engelbert till Di TV. 

Tanken är även att preferensaktieägarna ska erbjudas möjlighet att växla till stamaktier. Den inställda utdelningen till preferensaktierna väntas resultera i en årlig positiv likviditetseffekt på omkring 49 Mkr. 

Varför ska man som preferensaktieägare gå med på det här? 

”Problemet är att just nu ställer vi in utdelningen och det kommer nog vara så fram tills att obligationen är fullt återbetald. Då tror vi att det kan vara en bra resa för preferensaktieägarna att skifta om till stamaktier och vara med på den resa man är med och skapar när vi lyckas ta kapital och plöja ner i verksamheten som vi får genom att göra det här”, säger Oscar Engelbert till Di TV.

Oscar Properties kommer även avveckla byggentreprenadverksamheten Allegro vilket väntas minska bolagets årliga kostnader med omkring 38 Mkr.

I den föreslagna förlängningen av obligationsförfallet ingår även att Oscar Properties gör en frivillig amortering om 25 procent av det nominella beloppet samt att kupongräntan höjs till stibor 3 mån plus 8 procent. Enligt Oscar Engelbert låg räntan tidigare på stibor plus 5,5 procent. 

”Jag kan tycka att 5,5 procent var villkor som vi hade i en helt annan marknad. Nu är det helt andra finansieringsmöjligheter för bostadsutvecklaren och för den här marknaden så det är rimligt att priset åker upp”, säger han till Di TV. 

Oscar Properties stamaktie rasar med 6,7 procent i tisdagens inledande handel medan preferensaktien rasar med 46,7 procent och B-preferensaktien rasar med 43,4 procent. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies