ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Krisen i Oscar Properties

Oscar Properties skjuter på betalningen för lyxbygget – skyller på miljöskäl

  • Foto: Press/Jesper Frisk

Oscar Properties kommer inte att betala och tillträda projekt Gasklockan på avsedd tillträdesdag och menar att Stockholm inte sanerat marken.
Beskedet kommer bara timmar innan betalningsfristen löper ut för jätteprojektet. 

Torsdagen var sista dagen för Osar Properties att betala för marken vid Gasklockan där bostadsutvecklaren ska bygga prestigeprojeket. Enligt det avtal som kommunen och Oscar Properties skrivit ska 577,5 miljoner kronor betalas för marken.

Men med bara timmar kvar till att betalningsfristen för projektet löpte ut meddelar bolaget att de inte kommer att betala och tillträda vid utsatt datum. Anledningen till de ändrade planerna är, enligt ett pressmeddelande, kvarlämnade föroreningar på och omkring fastigheterna efter Stockholms stads saneringsarbete.

Stockholm Stad förnekar dock för Di att de inte ska ha levt upp till de krav om marksanering som avtalet med Oscar Properties fastslår. 

Det är inte första gången projektet skjuts upp. Marken skulle egentligen ha betalts och tillträtts den 3 juni. Men i maj i år kom kommunen och Oscar Properties överens och tecknade ett avtal om betalning och tillträde och att det skulle ske den 31 oktober. Avtalet handlar om 38.500 kvadratmeter och planen är att det ska byggas 300 nya lägenheter där.

Tidigare i maj rapporterade SVT att Oscar Properties ännu inte hade betalt marken. SVT konstaterade då att bostadsutvecklaren med sin finansiella situation saknade medel för att betala staden för marken. Därefter tecknades det nya avtalet med kommunen som nu gäller.

”Samtalen med staden har gått mycket bra och vi ser fram emot att starta byggnationen. Gasklockan kommer att bli ett nytt landmärke, inte bara för Norra Djurgårdsstaden utan för hela Stockholm”, sa Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties i en kommentar till avtalet i maj. 

I början av oktober pågick fortfarande jakten på en partner för bolaget att köpa Gasklockan tillsammans med, rapporterade SvD.

”Vi ska ta in en partner och det kommer vi att göra snart. Gasklockan är ett alldeles för stort projekt för oss att genomföra i egen balans”, sa Oscar Engelbert till SvD då.

Di har under dagens sökt Oscar Properties vd Oscar Engelbert, som återkommit i ett sms.

”Det man kan lägga till är att staden själva till Oscar Properties har konstaterat att föroreningar finns kvar i marken. Innan dessa frågor är utredda och ansvaret är tydligt kan inte tillträde ske”, skriver han. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer