ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Origo Capital accepterar bud på Cherry – med blandade känslor

Det är med en ”bitterljuv” känsla som investmentbolaget Origo Capital accepterat uppköpsbudet på spelbolaget Cherry på 87 kronor per aktie. 

Det bindande budet som lades av konsortiet EE intressenter i december, där ett flertal insiders inklusive styrelseordföranden Morten Klein ingår, gav då cirka 20 procents premie jämfört med föregående handelsdags stängningskurs. 

Det kan tyckas skäligt betalt. Men i fonden ligger för minoritetsägaren Origos del att man tidigare försökt att påverka bolaget att synliggöra värden genom en avknoppning av Cherrys spelutvecklingsbolag Yggdrasil. Något som i september avfärdades av nämnde Morten Klein med motiveringen att Origos uppskattade värdering av Yggdrasil på 3,5-4 miljarder kronor på skuldfri basis var för hög.

”Det är en värdering som vi inte delar, deras värdering låter väldigt hög och det är inget som vi står bakom”, sa Morten Klein till Direkt den 27 september.

Men en knapp månad senare skickade konsortiet EE intressenter – där Morten Klein alltså ingår – ett brev till Cherrys styrelse med sitt icke bindande bud.

”Vid det tillfället tyckte vi att det var lite märkligt att Morten Klein sa att vår värdering på Yggdrasil var för hög. Så här i efterhand kan man konstatera att det kanske fanns en annan agenda”, sa Carl Rydin, förvaltare på Origo Capital, till Di i december.

Nu skriver Origo Capital på sin hemsida:

”Vi känner att budet ger oss bitterljuva känslor: Å ena sidan har vi aktivt verkat för att identifiera och föreslå värdeökande åtgärder [...] å andra sidan ser vi både en operationell-, och värderingsrisk med ett avvisat bud givet antalet insiders i konsortiet.”

Origo ifrågasätter också hur oberoende Cherrys oberoende budkommitté egentligen varit när man rekommenderat aktieägarna att tacka ja till EE intressenters bud.

”Ur vårt perspektiv har rekommendationen liten eller ingen bäring på vår egen analys eller eget ställningstagande till budet. Vi är skeptiska till det verkliga oberoendet hos den här kommittén”.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies