ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Oljerally på Stockholmsbörsen – Lundin Petroleum stiger nästan 5 procent

Stockholmsbörsen bjöd på ett riktigt oljerally på fredagseftermiddagen i spåren av att Opec+ kommit överens om en produktionsminskning på 1,2 miljoner fat om dagen. Strax innan klockan passerade 15 var sektorindexet OMX Stockholm Oil & Gas upp 4,9 procent. 

På bolagsnivå stiger Lundin Petroleum med 4,9 procent medan International Petroleum Corporation är upp 8,4 procent, Black Pearl Resources 4,8 procent och Tethys Oil 5,1 procent. Enquest och Africa Oil är i sin tur upp 3,9 respektive 4,6 procent. 

Fredagens rally kommer i spåren av att oljekartellen Opec meddelade att organisationens medlemmar kommer dra ner sin produktion med 0,8 miljoner fat per dag medan länder som inte ingår i Opec minskar sin produktion med omkring 0,4 miljoner fat om dagen, vilket Di tidigare rapporterat om.  

Beskedet fick oljepriset att lyfta ordentligt och vid 15-snåret var spotpriset på Brentoljan upp 4,8 procent till 63,1 dollar per fat medan WTI-oljan lyfter med 3,7 procent till 53,6 dollar per fat. 

Även utanför oljesektorn ser fredagen ut att bli en munter historia efter de senaste dagarnas ras. Strax efter klockan 15 är det breda OMXSPI-indexet upp 1,5 procent medan OMXS30 är upp 1,7 procent. 

Bland OMXS30-bolagen går folkaktien Ericsson i bräschen för uppgången med ett lyft på 4,4 procent. Reuters rapporterade på fredagsmorgonen, med hänvisning till anonyma källor, att Japan överväger att inte köpa telekomutrustning från kinesiska tillverkare som Huawei och ZTE.

Andra vinnare var bland annat storbanken Swedbank som stiger med 3 procent, gruvbolaget Boliden som är upp 2,8 procent och stålbolaget SSAB som stiger med 2,5 procent. 

I andra änden av spektrumet hittar vi skogsbolaget SCA som backar med 0,5 procent medan SKF rör sig strax under nollan. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies